Κέικ Σοκολάτας με Παντζάρι & Μπαχαρικά| Vegetarian

Κέικ Σοκολάτας με Πατζάρι & Μπαχαρικά_3

Αυτή τη στιγμή που γράφω το άρθρο γεύομαι αυτό το θεϊκό κέικ. Είναι σοκολατένιο, βελούδινο, πικρούτσικο, με μπαχαρικά που δεν έχω ξαναβάλει σε κέικ. Είναι τ-έ-λ-ε-ι-ο!!!!

Το παντζάρι του δίνει υγρασία που κάνει την υφή του τόσο απαλή, που λειώνει στο στόμα. Και το γλάσο σοκολάτας….Ω! είναι τόσο ωραίο! Θέλω κι’ άλλο! 

Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε. Ήρθε η ώρα να ξεφύγετε από το κλασικό κέικ με την τριλογία αυγά-βούτυρο-ζάχαρη. Μια νέα εποχή ξεκίνησε και σας υπόσχομαι να βρίσκω τις καλύτερες συνταγές και να τις μοιράζομαι μαζί σας.

Κέικ Σοκολάτας με Πατζάρι & Μπαχαρικά_4

Την πρώτη φορά που το έφτιαξα ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή της Martyna Angell από την ιστοσελίδα wholesome-cook.com, βάζοντας όμως αλεύρι ζέαςΒγήκε πολύ στεγνό και τριβόταν σε σημείο που δεν μπορούσα να κόψω ολόκληρο κομμάτι. Γι΄αυτό πρόσθεσα 2 “αυγά” λιναρόσπορου, μειώνοντας ταυτόχρονα την ποσότητα των υγρών συστατικών. Και το πείραμα είχε απόλυτη επιτυχία. Ο λιναρόσπορος έδωσε συνοχή στο μίγμα και ψήθηκε τέλεια. Ιδού το κέικ όταν το έβγαλα από το φούρνο:

Κέικ Σοκολάτας με Πατζάρι & Μπαχαρικά_1

Βλέποντάς το σκέφτηκα να φτιάξω ένα γλάσο σοκολάτας. Έφτιαξα λοιπόν μια πανεύκολη και πεντανόστιμη σοκολατένια επικάλυψη και γαρνίρισα με φιλέ αμυγδάλου.

Σοκολάτα πάνω από σοκολάτα! Η απόλυτη παρακμή!

Κέικ Σοκολάτας με Πατζάρι & Μπαχαρικά_2Και δεν σας είπα το σπουδαιότερο: Δεν χρειάζεται μίξερ! Απλά ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ με έναν ταπεινό αυγοδάρτη.

 Υλικά:
Στεγνό μίγμα:
  • 3 κούπες αλεύρι ζέας (ή ό,τι αλεύρι θέλετε)
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 6 κ.σ. κακάο
  • 4 κ.γ. μίγμα 5 μπαχαρικών
  • 1 κ.γ. σκόνη βιολογικής βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κούπα τριμμένο ωμό παντζάρι

Υγρό μίγμα:

Επικάλυψη σοκολάτας:

  • 1/4 κούπας λιωμένο λάδι καρύδας 
  • 1/2 κούπα ωμό κακάο
  • 1/2 κούπα μέλι (ή 1/4 κούπας για bitter εκδοχή)
Εκτέλεση:

Για το κέικ:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά με έναν αυγοδάρτη τα στεγνά υλικά.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη τα υγρά υλικά με τη σειρά που αναφέρονται.
  • Ρίξτε το υγρό μίγμα στο στεγνό μίγμα και ανακατέψτε πολύ καλά.
  • Μεταφέρετε το μίγμα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ την οποία έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή.
  • Αφήστε το κέικ να κρυώσει σε μία σχάρα και ξεφορμάρετε.

Για την επικάλυψη σοκολάτας:

  • Ανακετέψτε όλα τα υλικά με έναν αυγοδάρτη και περιχύστε το κέικ.
  • Γαρνίρετε με φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά).

Περιμένω ανατροφοδότηση από τα σχόλιά σας!

Extra Tips:

* Μίγμα 5 μπαχαρικών:

Το μίγμα αυτό μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο από τα καταστήματα μπαχαρικών ή μπορείτε να το φτιάξετε μόνες σας ως εξής:

Υλικά:

  • 3 κ.σ. κανέλα
  • 6 τμχ αστεροειδή γλυκάνισο (ή 2 κ.γ. σπόρους γλυκάνισου)
  • 1 1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
  • 1 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 3/4 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλο

Εκτέλεση:

  • Ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μύλο καφέ.
  • Διατηρείστε σε γυάλινο βάζο και φυλάξτε σε ένα ντουλάπι.

Η παραπάνω ποσότητα επαρκεί για 2 κέικ.
(Η συνταγή για το μίγμα 5 μπαχαρικών είναι από εδώ.)

Leave a Reply