Φαλάφελ με Λιαστή Ντομάτα & Βασιλικό | Vegan

Ρεβιθοκεφτέδες με Λιαστή Ντομάτα & Βασιλικό_3

Τα ρεβίθια είναι ένα λατρεμένο συστατικό όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλους τους χορτοφάγους. Αποτελούν εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος καθώς παρέχουν υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένη πρωτεΐνη, ειδικά όταν συνδυάζονται με αναποφλοίωτο ρύζι, και δεν περιέχουν θερμίδες ή κορεσμένα λίπη. Πιο συγκεκριμένα περιέχουν πρωτεΐνες (20-28%), υδατάνθρακες (50-55%), λιπαρές ουσίες (ερεβινθέλαιο 4-7%), ανόργανα στοιχεία  και βιταμίνες (Β1, Β5 κλπ). Είναι εξαιρετική πηγή μολυβδαίνιου και μαγγανίου για παραγωγή ενέργειας και αποτοξίνωση, φολικού οξέως, τρυπτοφάνης, χαλκού, φωσφόρου και σιδήρου (περισσότερου από όλα τα όσπρια) για ενέργεια. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης με τις φυτικές ίνες που περιέχουν, ρυθμίζουν το μεταγευματικό ζάχαρο, είναι κατάλληλα για διαβητικούς, για την ινσουλινοαντίσταση και την υπογλυκαιμία, και αποτελούν την “ελληνική” απάντηση στη σόγια (Κουμεντάκης, 2007 | Μηνούδης, 2011 | McCormick, 2013).

Σήμερα έφτιαξα φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες). Είναι ένα πολύ εύκολο και γρήγορο φαγητό αφού τα ρεβίθια δεν χρειάζονται βράσιμο (τι ωραία), ό,τι πρέπει για εκείνες τις ημέρες της εβδομάδας που δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε κάτι πολύπλοκο αλλά θέλουμε να πάρουμε πολλή ενέργεια. Και επειδή είχα φρεσκοκομμένο βασιλικό από το εξοχικό της Κατερίνας στη Χαλκιδική, θέλησα να δώσω στα κλασικά φαλάφελ μια άλλη νότα προσθέτοντας λιαστή ντομάτα και βασιλικό και τυλίγοντάς τα σε τρίματα κρίθινου παξιμαδιού. Το αποτέλεσμα ήταν γευστικά υπέροχο και γι’ αυτό αποφάσισα η συγκεκριμένη συνταγή να αποτελέσει τη δική μου πρόταση για την πρώτη δοκιμασία στα πλαίσια του διαγωνισμού Food Blog Awards 2015 που διοργανώνει το BHMA Gourmet. (Εάν θέλετε να στηρίξετε την υποψηφιότητά μου, κάντε κλικ εδώ και πατήστε “like” κάτω από το “visit blog” στο τέλος της καταχώρησης).

Συνόδευσα τα φαλάφελ με κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο την οποία άπλωσα πάνω σε ψωμάκι φρυγανισμένο και γαρνίρισα με λίγο ωμό κρεμμύδι. 

Ρεβιθοκεφτέδες με Λιαστή Ντομάτα & Βασιλικό_2

Υλικά: (για 18 τμχ)

Για τους ρεβιθοκεφτέδες:

  • 1 κούπα ρεβύθια
  • 1 κούπα κρεμμύδια κομμένα στα 4
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κούπα φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1/2 κούπα λιαστές ντομάτες σε λάδι
  • 1 πιπερίτσα καυτερή
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κούπα τριμμένο κρίθινο παξιμάδι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα αβοκάντο:

  • 1 μεγάλο αβοκάντο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/4 κ.γ. ανθό αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κούπα φρέσκο μαϊδανό
Εκτέλεση:

Για τους ρεβιθοκεφτέδες:

  • Μουλιάστε τα ρεβίθια σε νερό για 8 με 12 ώρες.
  • Σουρώστε τα και βάλτε τα στην κουζινομηχανή. Δουλέψτε τα για λίγη ώρα μέχρι να γίνουν μια πάστα.
  • Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το βασιλικό, τις λιαστές ντομάτες στραγγισμένες, την πιπερίτσα, το baking powder για τα μπαχαρικά και δουλέψτε τα μέχρι να γίνουν αλοιφή.
  • Σκεπάστε τα και αφήστε τα 1/2 ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν.
  • Πλάστε μικρά μπαλάκια, πατήστε τα ανάμεσα στις παλάμες και κυλήστε τους κεφτέδες στο τριμμένο παξιμάδι.
  • Ρίξτε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει το λάδι ρίξτε μέσα τα φαλάφελ. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά, γυρίστε τα από την άλλη, χαμηλώστε την ένταση της εστίας και τηγανίστε τα μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
  • Στραγγίξτε τα φαλάφελ σε χαρτί κουζίνας.
  • Σερβίρονται ζεστά σαν κυρίως πιάτο ή σαν ανοιχτό σάντουιτς σε ψωμάκι με σάλτσα αβοκάντο και κρεμμύδι.

Για τη σάλτσα αβοκάντο:

  • Ανακατέψτε όλα τα υλικά στο multi μέχρι να γίνουν ομοιογενής κρέμα.
  • Σερβίρετε.
Extra Tips:
  • Για ακόμη πιο light εκδοχή μπορείτε να ψήσετε τα φαλάφελ στο φούρνο αφού πρώτα τα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο.

Ρεβιθοκεφτέδες με Λιαστή Ντομάτα & Βασιλικό_υλικά

Όλα βασικά υλικά που χρησιμοποίησα (ρεβίθια, λιαστή ντομάτα, κρίθινο παξιμάδι, αβοκάντο και μαϊδανό), είναι από τα ΑΒ Βασιλόπουλος

Leave a Reply to Elpida Cancel reply