Αμύγδαλα Καπνιστά | Vegan

 

Αμύγδαλα Καπνιστά_1Το καλοκαίρι ο φίλος μας ο Κώστας “ο φυστίκης” μου έδωσε μερικά βαζάκια με wasabi σε σκόνη. (Ο Κώστας ασχολείται επαγγελματικά με την παραγωγή φυστικών με επικάλυψη. Ναι, είναι το άτομο πίσω από τα πεντανόστιμα πορτοκαλί “ζολίτας” που τρώτε μετά μανίας όταν σας τα σερβίρουν στα μπαρ μαζί με το ποτό σας).

Μόλις άνοιξα το ένα βαζάκι και μύρισα το περιεχόμενο, κόντεψε να μου διαλυθεί η μύτη. Το άρωμα ήταν τόσο καυτερό που νομίζω ότι στο επόμενο κρυολόγημά μου δεν θα χρησιμοποιήσω “Vicks” για εισπνοές, αλλά wasabi.

Τέλως πάντων, τον ευχαρίστησα θερμά και αμέσως άρχισα να σκέφτομαι πως θα το χρησιμοποιήσω. Και μπαμ! Θυμήθηκα κάτι καταπληκτικά φυστίκια με επικάλυψη wasabi που είχαμε φάει με το Σταύρο σε ένα ταξίδι μας στο Βερολίνο. Ήταν τραγανά και τόσο, μα τόσο καυτερά, που ο Σταύρος δεν μπόρεσε να φάει πολλά. Εγώ απεναντίας τα τσάκισα όλα (και χωρίς ποτό).

Έτσι λοιπόν, σκέφτηκα να παρασκευάσω τα δικά μου καπνιστά – καυτερά αμύγδαλα. Η συνταγή βγήκε στο δευτερόλεπτο και είναι αυτή που ακολουθεί. Εάν θέλετε, κάντε μόνο καπνιστά. Αλλά η μαγκιά όλη είναι στο κάψιμο.

Υλικά:
  • 2 κούπες αμύγδαλα ωμά
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γ. wasabi σε σκόνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 100°C και βάλτε το λάδι καρύδας σε ένα μπωλάκι μέσα στο φούρνο για να λιώσει.
  • Ρίξτε στο λιωμένο λάδι τα μπαχαρικά και ανακατέψτε πολύ καλά.
  • Απλώστε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να είναι σε μια σειρά και περιχύστε με το μίγμα. Ανακατέψτε πολύ καλά με τα χέρια ώστε τα αμύγδαλα να καλυφθούν με τα μπαχαρικά. (Γλύψτε την παλάμη σας. Ουπς, καίει!)
  • Ψήστε στους 100°C για 1 ώρα (για να στεγνώσουν πρώτα) και στη συνέχεια στους 175°C για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.
  • Συνοδεύουν τέλεια το ποτό σε μια βραδιά στο σπίτι με φίλους (αν περισσέψουν μέχρι να έρθουν).
Extra Tips:
  • Μπορείτε να προσαρμόσετε τα καρυκεύματα ανάλογα με το γούστο σας.

Leave a Reply