Κεχρί με Μανιτάρια & Σπανάκι | Vegan

Κεχρί με Μανιτάρια & Σπανάκι_2

Οι ολόκληροι σπόροι δημητριακών είναι η βάση της ζωής και είναι απαραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής για την υγεία και θεραπεία και συνιστάται η συχνή χρήση τους. Το κεχρί είναι μια αλκαλοποιητική τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καταπραϋντική για το στομάχι, τη σπλήνα και το πάγκρεας. Δεν περιέχει γλουτένη. Γλυκαίνει την αναπνοή καθώς επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηριδίων στο στόμα και αποτελεί εξαιρετική τροφή για όσους υποφέρουν από υπερανάπτυξη της Candida Albicans. Είναι ωφέλιμο σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, εμετού, δυσπεψίας, ακόμα και σε διαβήτη καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (Kushi, 2006 | McCormic, 2013 | Silverstone, 2009).

Πέρα από τις παραπάνω εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, το κεχρί είναι μια πεντανόστιμη τροφή η οποία μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι προσφέροντάς μας όλα τα παραπάνω οφέλη. Ετοιμάζεται πολύ εύκολα και προσφέρει ένα εντυπωσιακό – οπτικά και γευστικά – αποτέλεσμα. Όταν συνδιάζεται με όσπρια και ωμούς ξηρούς καρπούς δίνει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα βασικά αμινοξέα καθιστώντας το πλήρη πρωτεΐνη.

Κεχρί με Μανιτάρια & Σπανάκι_1

Υλικά: (για 2 μερίδες)

Για το κεχρί:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κούπα κεχρί
  • 2 κούπες νερό
  • 1/2 κούπα αποξηραμένα μανιτάρια (chanterelles, shiitakes…)
  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. garam masala (ινδικό μίγμα μπαχαρικών)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα λαχανικά:

  • 4 κ.σ. κουκουνάρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. σιναπόσπορο
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 κούπα τριμμένο καρότο
  • 4 κούπες φρέσκο σπανάκι
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊδανό
Εκτέλεση:

Για το κεχρί:

  • Ρίξτε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρολίτσα και σοτάρετε το σκόρδο και το κεχρί ανακατεύοντας συνεχώς για 1/2 λεπτό περίπου.
  • Προσθέστε το νερό, τα μανιτάρια και τα μπαχαρικά και σιγοβράστε σκεπάζοντας την κατσαρόλα για 15 λεπτά περίπου.
  • Όταν το κεχρί να πιεί όλο το νερό αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την σκεπασμένη για 10 λεπτά για να φουσκώσει το κεχρί. Στη συνέχεια ανακατέψτε με ένα πηρούνι για να αφρατέψει και αφήστε το στην άκρη. 

Για τα λαχανικά:

Όση ώρα βράζει το κεχρί μπορείτε να ετοιμάσετε τα λαχανικά.

  • Ξεκινήστε καβουρδίζοντας το κουκουνάρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει (προσοχή να μην καεί). Αδειάστε το σε ένα πιάτο και συνεχίστε ως εξής:
  • Ρίξτε στο ίδιο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σιναπόσπορο, το κρεμμυδάκι και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν (2-3 λεπτά). 
  • Προσθέστε το σπανάκι και συνεχίστε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει και το σπανάκι (1-2 λεπτά, ΜΗΝ το παραμαγειρέψετε).
  • Προσθέστε τη μισή ποσότητα μαϊδανού και ανακατέψτε.
  • Προσθέστε στο τηγάνι το κεχρί και το κουκουνάρι και ανακατέψτε καλά.
  • Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο γαρνίροντας με τον υπόλοιπο μαϊδανό, vegan παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Extra Tips:
  • Όπως θα προσέξατε δεν έβαλα αλάτι στα λαχανικά διότι θεωρώ ότι η vegan παρμεζάνα με καλύπτει γευστικά. Εάν δεν πρόκειται να προσθέσετε vegan παρμεζάνα, αλατίστε κατά βούληση.

Leave a Reply