Μελιτζάνες Ιμάμ | Vegan

Μελιτζάνες ιμάμ_1

Το ξέρω ότι τυπικά πέρασε η εποχή της μελιτζάνας, αλλά εφόσον προχθές βρήκα βιολογικές στο super market, δεν μπόρεσα να αντισταθώ και τις αγόρασα για να φτιάξω το τελευταίο ιμάμ του 2014.

Το ξέρατε ότι η μελιτζάνα ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πατάτα; Τα πρώτα είδη μελιτζάνας ήταν μικρού μεγέθους και σχήματος αβγού (γι’ αυτό λέγεται eggplant στα αγγλικά). Είναι ένας καρπός φτωχός σε θερμίδες και μη αμυλούχος, περιέχει πολύ νερό και ενδείκνυται ως εξισσοροπητικό για δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και άμυλα. Όταν διαλέγετε μελιτζάνες να προτιμάτε εκείνες που είναι βαριές και σφιχτές. Θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφο σκούρο χρώμα και να μην έχουν ψεγάδια (Jensen, B., 2008).

Το ιμάμ πάντα μου θυμίζει… μαμά (και καλοκαίρι). Είναι ένα φαγητό που λιώνει στο στόμα σαν βούτυρο (και μόνο που το σκέφτομαι, μου τρέχουν τα σάλια). Έχει όλα τα αγαπημένα μου υλικά: μελιτζάνες, κρεμμύδια, σκόρδο και μπόλικα μπαχαρικά. Η συνταγή που ακολουθεί είναι η δική μου εκδοχή. Κάντε τη δική σας παραλλαγή, σύμφωνα με τα γούστα σας. Α, και φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας γιατί είναι λίγο μπελαλίδικο.

Μελιτζάνες ιμάμ_3

Υλικά: (για 3-4 άτομα)
  • 1 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές μακριές φέτες πάχους 1/2 εκ. περίπου
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο (για το ψήσιμο)
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο (για τα κρεμμύδια)
  • 4 κούπες κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες στην πρέσα σκόρδου
  • 1 κούπα pasata ντομάτας
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό και βασιλικό
  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. γλυκειά πάπρικα (προαιρετικά)
  • 7-8 στήμονες κρόκου Κοζάνης
  • 1-2 κ.σ. τριμμένo ντάκο (στο multi)
Εκτέλεση:
  • Πλύντε καλά τις μελιτζάνες και κόψτε τις σε μακρόστενες φέτες πάχους 1/2 εκ.
  • Βάλτε τις σε ένα σουρωτήρι σε στρώσεις, αλατίζοντας την κάθε στρώση.
  • Αφήστε τις 1/2 ώρα να σταθούν και μετά ξεπλύντε τις στίβοντάς τις καλά ανάμεσα στα χέρια σας.
  • Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος και απλώστε τις μελιτζάνες σε μία στρώση. Περιχύστε με το ελαιόλαδο και ψήστε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Γυρίστε τις μελιτζάνες από την άλλη πλευρά και συνεχίστε το ψήσιμο. Το πιθανότερο είναι να κάνετε αυτή τη διαδικασία σε δύο στάδια.
  • Εντωμεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σωτάρετε τα κρεμύδια στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και στο τέλος ρίξτε το σκόρδο. Προσθέστε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά μέχρι να πιεί τα ζουμιά της και να πήξει.
  • Σε ένα πυρίμαχο ταψάκι ραντίστε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και απλώστε μια στρώση μελιτζάνες και από πάνω ρίξτε λίγη από τη σάλτσα με τα κρεμμύδια. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί (εγώ έκανα 4 στρώσεις) τελειώνοντας με τη σάλτσα. Ραντίστε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και πασπαλίστε την επιφάνεια με τον τριμμένο ντάκο.
  • Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο (προσοχή να μην έρχεται σε επαφή με το φαγητό) και ψήστε στις αντιστάσεις στους 175 °C για 45 λεπτά. Ξεσκεπάστε και ψήστε στο γκριλ μέχρι να αποκτήσει η επιφάνεια μια τραγανή κρούστα.

Μελιτζάνες ιμάμ_2

Leave a Reply