Μπανάνα, η στιγματισμένη

Μπανάνα

Η μπανάνα είναι ένα από τα αγαπημένα μου φρούτα. Συνήθως αποτελεί το δεκατιανό σνακ μου και με κρατάει χορτάτη μέχρι την ώρα του μεσημεριανού. Υπάρχει όμως ένας μύθος γύρω από την μπανάνα, σύμφωνα με τον οποίο θεωρείται ένα φρούτο που δεν πρέπει να  καταναλώνεται σε περίοδο δίαιτας διότι είναι …παχυντική!

Καημένη μου μπανάνα! Γιατί σε έχουν στιγματίσει έτσι; Σε έχουν παρεξηγήσει, αλλά εσύ αντιστέκεσαι προς πείσμα όλων. Τι λένε άραγε οι επιστήμονες της διατροφής για σένα;

Η μπανάνα πρέπει να καταναλώνεται ώριμη, όταν η φλούδα έχει αποκτήσει καφετιές κηλίδες. Οι καλά ωριμασμένες μπανάνες αποτελούνται από 76% νερό, 10% σάκχαρο και 12% άμυλο. Τα σάκχαρα της μπανάνας αφομοιώνονται εύκολα και περιέχουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, καθώς και μεγάλη ποσότητα ινών. Είναι θαυμάσια φρούτα για μικρά παιδιά και βρέφη και ενδείκνυνται για δίαιτες αδυνατίσματος επειδή χορταίνουν και περιέχουν ελάχιστα λίπη.

Επειδή είναι μαλακιά, η μπανάνα είναι κατάλληλη για όσους έχουν εντερικά προβλήματα, καθώς και γι΄αυτούς που βρίσκονται σε ανάρρωση. Το φρούτο αυτό τρέφει τα φυσικά οξεόφυλλα βακτήρια των εντέρων, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο ωφελεί το μυικό σύστημα.

Το γλυκαιμικό της φορτίο είναι 8 και συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, σουσάμι και λιναρόσπορο.

Για την πλήρη διατροφική ανάλυση της μπανάνας, κάντε κλικ εδώ.

Όπως καταλαβαίνετε, η μπανάνα είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο που μόνο καλό κάνει και επουδενί δεν πρέπει να την αποκλείετε από τη διατροφή σας. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το μόνο φρούτο που θέλω και επιδιώκω να είναι πράγματι στιγματισμένο (όταν το τρώω), είναι … η μπανάνα!

Πηγές:
  • Jensen, B., (1992), “Τροφές που θεραπεύουν“, Εκδόσεις Διόπτρα.
  • Μηνούδης, Γ. (2009), “Βίβλος Υγείας“, Εκδόσεις Κέδρος.

 

 

Leave a Reply