Τούρτα Σοκολάτας | Vegetarian, G/F

Τούρτα Σοκολάτας_1

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα (γιούπι!). Από τις Αγίας Αικατερίνης ξεκίνησε και επίσημα η περίοδος των γιορτών και τα γλυκά κεράσματα δίνουν και πέρνουν στο γραφείο, στο σχολείο, στα φιλικά σπίτια. Τι καλύτερο από ένα γλυκό που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό αλλά αντιθέτως του κάνει καλό; Σήμερα “πείραξα” την κλασική τούρτα σοκολάτας και την μετασχημάτισα σε υγιεινή τούρτα με κρέμα αβοκάντο χωρίς γλουτένη, αβγά, ζάχαρη ή γαλακτοκομικά… για όσους ψάχνονται λίγο παραπάνω.

Τούρτα Σοκολάτας_2

Η συνταγή αυτή είναι η πρότασή μου για την τρίτη δοκιμασία στα πλαίσια του διαγωνισμού Food Blog Awards 2015 που διοργανώνει το BHMA Gourmet. (Εάν θέλετε να στηρίξετε την υποψηφιότητά μου, κάντε κλικ εδώ και πατήστε “like” κάτω από το “visit blog” στο τέλος της καταχώρησης).

Τούρτα Σοκολάτας_3

Υλικά:

Για τα 2 παντεσπάνια:

  • 3 κούπες αλεύρι χωρίς γλουτένη*
  • 4 κ.σ. χαρουπόσκονη
  • 4 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 σποράκια κάρδαμο (ξεφλουδίστε τα και στουμπίστε τους εσωτερικούς μαύρους σπόρους στο γουδί)
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κούπες μέλι
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • 2 κούπες χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια

Για την κρέμα σοκολάτας:

  • 2 ώριμα αβοκάντο Κρήτης
  • 1/2 κούπα κακάο
  • 1/2 κούπα μέλι
  • 2 κ.σ. λιωμένο λάδι καρύδας
  • 1 λωβό βανίλιας (τους σπόρους)
  • 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα στεγνά υλικά με έναν αυγοδάρτη.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα υγρά υλικά με τη σειρά που αναφέρονται.
  • Ρίξτε το υγρό μίγμα στο στεγνό μίγμα και ανακατέψτε καλά.
  • Χωρίστε το μίγμα σε δύο ίσες ποσότητες και ψήστε το σε δύο δόσεις σε στρογγυλό ταψάκι ø28 εκ. σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στον αέρα) για 20 λεπτά (λαδώστε ελαφρώς το ταψάκι και στρώστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος).
  • Αφήστε τα παντεσπάνια να κρυώσουν καλά επάνω σε μια σχάρα.

Για την κρέμα σοκολάτας:

  • Ανακατέψτε όλα τα υλικά στο multi ή στην κουζινομηχανή μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα.

Για την τούρτα:

  • Βάλτε σε μια πιατέλα το ένα παντεσπάνι και απλώστε το τη μισή κρέμα σοκολάτας.
  • Καλύψτε με το δεύτερο παντεσπάνι και απλώστε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας.
  • Αφήστε την τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο για να σφίξει.
  • Λίγο πριν το σερβίρισμα γαρνίρετε με ό,τι επιθυμείτε (αμύγδαλα, κολοκυθόσπορους, τριμμένη καρύδα, cacao nibs, κακάο σε σκόνη, κλπ).

Απολαύστε!

Extra Tips:
  • Για μια άλλη εκδοχή με διαφορετικό άρωμα μπορείτε να αντικαταστήσετε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού με:
    2 μπανάνες πολτοποιημένες στο multi μαζί με 2 κούπες νερό, και
    1 λωβό βανίλιας (τα εσωτερικά σποράκια).

*Χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη από τα ΑΒ Βασιλόπουλος.

Τούρτα Σοκολάτας_Υλικά

Leave a Reply to myrsini Cancel reply