Φασόλια Χάντρες με Γλυκοπατάτα | Vegan

Φασόλια Χάντρες με Γλυκοπατάτα_1

Σας έχω ξαναμιλήσει για την αγάπη μου για τα φασόλια κάθε είδους. Σήμερα όμως θα σας πω λίγα πράγματα για ένα ακόμη αγαπημένο μου συστατικό, τη γλυκοπατάτα.

Η γλυκοπατάτα τρώγεται ψητή, μαγειρεμένη ή ατμοβρασμένη και, εάν είναι δυνατό, πρέπει να μαγειρεύεται με τη φλούδα ώστε να διατηρεί τις θρεπτικές της ουσίες. Ωφελεί το εντερικό σύστημα, περιέχει πολλή βιταμίνη Α και είναι καλή πηγή νιασίνης, αλλά είναι κάπως περισσότερο δύσπεπτη από την κοινή πατάτα (Jensen, 2008).

Εδώ και αιώνες η γλυκοπατάτα αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές των τροπικών και υποτροπικών χωρών. Οι ιθαγενείς των Δυτικών Ινδιών πρόσφεραν στον Κολόμβο και τους άντρες του βρασμένες ρίζες, που τις περιέγραψαν σαν “παρόομοιες με τα κάστανα”. Τη νέα αυτή τροφή πήραν μαζί τους στην Ισπανία, απ΄ όπου διαδόθηκε και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Από τη στιγμή που μαγείρεψα για πρώτη φορά γλυκοπατάτα ενθουσιάστηκα με τη γεύση της και σιγά-σιγά τείνω να αντικαταστήσω την απλή πατάτα με γλυκοπατάτα. Να έχετε υπόψιν ότι μαγειρεύεται γρηγορότερα από την κοινή πατάτα. Και επειδή πρόκειται για ρίζα, προτιμήστε τις βιολογικές.

Φασόλια Χάντρες με Γλυκοπατάτα_3

Υλικά: (για 3 μερίδες)
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 μέτριο καρότο σε κυβάκια
  • 1 γλυκοπατάτα σε κυβάκια
  • 1/2 κιλό φασόλια χάντρες borlotti (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (pasata)
  • 1 1/2 κούπα φιλτραρισμένο νερό
  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. γλυκειά πάπρικα
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 κούπα μαϊδανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
  • Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα.
  • Σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
  • Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε.
  • Προσθέστε την πιπεριά, το καρότο, την γλυκοπατάτα και το φασόλια και ανακατέψτε για 1 λεπτό.
  • Προσθέστε τη ντομάτα και το νερό. Εάν χρειαστεί και άλλο νερό προσθέστε τόσο, ούτως ώστε να καλύπτονται τα φασόλια.
  • Ρίξτε το αλάτι και τα καρυκεύματα, σκεπάστε και σιγοβράστε για περίπου 60 λεπτά.
  • Κατεβάστε το φαγητό από τη φωτιά και προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊδανό.

Leave a Reply