Ατομικά Κέικ Καρότου | Vegan

Ατομικά κέικ καρότου_4

Κάθε φθινόπωρο έχω μια απεριόριστη λαχτάρα για κέικ καρότου. Το κέικ αυτό δεν συνηθίζεται πολύ στην Ελλάδα και δεν  μπορώ να καταλάβω γιατί. Είναι πεντανόστιμο, υγρό στο εσωτερικό του – σχεδόν μελωμένο – και σίγουρα πιο θρεπτικό από τα απλά κέικ βανίλιας και σοκολάτας με τα οποία μεγαλώσαμε.

Ατομικά κέικ καρότου_3

Το καλύτερο κέικ καρότου το έφαγα – που αλλού – στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο καφέ του μουσείου Guggenheim. Ήταν θεϊκό! Όταν επέστρεψα από το ταξίδι αγόρασα ένα βιβλίο συνταγών “Όλα τα γλυκά στου κόσμου” από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί μόνο και μόνο επειδή είχε πολλές συνταγές για κέικ καρότου. Τις έφτιαξα σχεδόν όλες!

Και μετά… έγινα χορτοφάγος. Δύο χρόνια έχω να φάω κέικ καρότου. Φέτος δεν άντεξα. Έψαξα, έψαξα, και τελικά βρήκα τη συνταγή που ακολουθεί στην καταπληκτική ιστοσελίδα μιας ωμοφάγου πιτσιρίκας, της Emily Von Euw, που μάλιστα έγραψε και βιβλίο για ωμοφαγικά γλυκά. Ανέβασε τη συνταγή της χθες και σήμερα σας την αναμεταδίδω με πολλή αγάπη.

Ατομικά κέικ καρότου_1

 

Ατομικά κέικ καρότου_2

Υλικά: (για 6 ατομικά κέικ)

Για τα κέικ:

  • 1 κούπα καρύδια
  • 1 κούπα χουρμάδες medjool (περίπου 12 τμχ)
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
  • 2 κούπες τριμμένο καρότο
  • 1 κ.γ. τριμμένη κανέλλα
  • 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 3/4 κούπας μαύρες σταφίδες

Για την επικάλυψη:

  • 1 κούπα ωμά κάσιους (μουλιασμένα για 2 ώρες τουλάχιστον)
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 2 κ.σ. σιρόπι αγάβης
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ.γ. σκόνη βιολογικής βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων
  • νερό όσο χρειαστεί
Εκτέλεση:

Για τα κέικ:

  • Ρίξτε τα καρύδια στο μπολ της κουζινομηχανής και αλέστε τα καλά. 
  • Προσθέστε τους χουρμάδες και το λάδι καρύδας και συνεχίστε το χτύπημα έως ότου γίνουν μια κολλώδης μάζα.
  • Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο, κολλώδες μίγμα.
  • Προσθέστε τις σταφίδες και ανακατέψτε ελαφρά για να αναμιχθούν χωρίς να διαλυθούν.
  • Μεταφέρετε το μίγμα σε ατομικά φορμάκια στα οποία έχετε βάλει τα ειδικά χάρτινα κουπάκια.
  • Σε αυτό το σημείο έχετε 2 επιλογές: Να τα αφήσετε ωμά και να τα βάλετε στο ψυγείο να κρυώσουν και να σφίξουν, ή να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C για 45-50 λεπτά. Εσείς επιλέγετε. Ωμοφαγικά κεκάκια ή ψημμένα; Είναι εξίσου νόστιμα. (Ακόμα και αν τα ψήσετε, μέσα θα είναι αρκετά υγρά λόγω του καρότου).

Για την επικάλυψη:

  • Αναμίξτε όλα τα υλικά στην κουζινομηχανή ή το blender για αρκετή ώρα, έως ότου το μίγμα γίνει κρεμώδες και εντελώς λείο (θέλει λίγη υπομονή). Προσθέστε όσο νερό χρειαστεί ώστε το τελικό μίγμα να μοιάζει με πηχτό γιαούρτι (εγώ πρόσθεσα 2 κ.σ.).

Για την τελική σύνθεση:

  • Απλώστε την επικάλυψη με ένα κουτάλι ή με κορνέ πάνω στα κρύα κεκάκια, πασπαλίστε με λίγο τριμμένο καρύδι και βάλτε τα στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.
  • Απολαύστε!

Leave a Reply