Αβοκάντο

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που προέρχεται από την Περσία. Σήμερα είναι αυτοφυές στις τροπικές χώρες της Αμερικής, καλλιεργείται στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα το αβοκάντο καλλιεργείται στην Κρήτη.

Υπάρχουν περισσότερες από 400 ποικιλίες αβοκάντο. Αυτά που βρίσκουμε στην Ελληνική αγορά έχουν μαλακή φλούδα και πράσινο χρώμα.

Το ώριμο αβοκάντο περιέχει μεγάλο ποσοστό φρουτέλαιου και σ’ αυτό οφείλεται η πλούσια και απαλή γεύση του, που μοιάζει μ’ εκείνη των ξηρών καρπών. Αντίθετα με τα περισσότερα φρούτα, περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες.

Το αβοκάντο είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών (15%) και πρωτεΐνης και αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας. Περιέχει νάτριο και κάλιο και γι’ αυτό είναι πολύ αλκαλικό φρούτο (όταν τρώγεται δημιουργεί αλκαλικό PH στον οργανισμό). Έχει 60% περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, καθώς και σημαντικά λιγότερο σάκχαρο.

Είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, βιταμίνες C, B, E, K, και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες από οποιοδήποτε φρούτο (75% αδιάλυτες και 25% διαλυτές). Στις σαλάτες αυξάνει την απορρόφηση των καροτενοειδών από τα λαχανικά.

Περιέχει 14 μεταλλικά στοιχεία, που όλα τους ρυθμίζουν οργανικές λειτουργίες και υποβοηθούν την ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί η περιεκτικότητά του σε σίδηρο και χαλκό, που συντελούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της διατροφικής αναιμίας. Το αβοκάντο δεν περιέχει καθόλου άμυλο, ενώ περιέχει λίγη ζάχαρη.

Το αβοκάντο είναι πολύ δημοφιλές στη χορτοφαγική κουζίνα, καθώς είναι εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος σε σάντουιτς και σε σαλάτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά.

Το αβοκάντο πρέπει να καταναλώνεται ώριμο. Όταν πιέζουμε τη σάρκα του με τα δάχτυλά μας, αυτή πρέπει να είναι μαλακή.

Για την πλήρη διατροφική ανάλυση του αβοκάντο, κάντε κλικ εδώ.

Πηγές:
  • Jensen, B., (1992), “Τροφές που θεραπεύουν“, Εκδόσεις Διόπτρα.
  • Young, R. (2006), “Το θαύμα της αλκαλικής διατροφής“, Εκδόσεις Διόπτρα.
  • Μηνούδης, Γ. (2011), “Βίβλος Υγείας“, Εκδόσεις Κέδρος.

Leave a Reply