Κέικ Αμυγδάλου με Καρύδα | Vegetarian, G/F
Ένα κέικ χωρίς αλεύρι. Υγρό. Μελωμένο. Πεντανόστιμο.
Τρώγεται και ωμό, πριν το ψήσετε, σαν κρεμούλα.
Η αρχική συνταγή είχε αυγά, βούτυρο και ζάχαρη (η κλασική τριλογία). Την έκανα χορτοφαγική και χωρίς ζάχαρη. Νομίζω ότι η αλλαγή πέτυχε!
Υλικά: (για 12 μερίδες)
- 2 κούπες αμύγδαλα ωμά
- 2/3 κούπας τριμμένη καρύδα
- 1 πρέζα ανθό αλατιού
- 1/2 λοβό βανίλιας (τους σπόρους)
- 1 κούπα πουρέ μήλου
- 2/3 κούπας μέλι
- 2/3 κούπας λιωμένο λάδι καρύδας
- 2 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα
- Κορινθιακές σταφίδες για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Αλέστε στην κουζινομηχανή τα αμύγδαλα και την καρύδα μέχρι να γίνουν αλεύρι.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον πουρέ μήλου, το μέλι και το λάδι καρύδας.
- Προσθέστε το αλάτι και τη βανίλια.
- Ρίξτε τα στεγνά υλικά στο υγρό μίγμα και ανακατέψετε καλά με έναν αυγοδάρτη.
- Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί Ø30 εκ. με χαρτί ψησίματος και λαδώστε το με λίγο λάδι καρύδας.
- Ρίξτε μέσα το μίγμα και γαρνίρετε με φιλέ αμυγδάλου και σταφίδες.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40 λεπτά. Όταν το βγάλετε από το φούρνο θα είναι μαλακό και θα υποχωρεί όταν το πιέζετε με το δάχτυλο.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει επάνω σε μία σχάρα και στη συνέχεια ξεφορμάρετε.
Extra Tips:
- Ο πουρές μήλου δεν είναι τίποτα παραπάνω από μήλα πολτοποιημένα στο multi. Αντικαθιστά τα αυγά της αρχικής συνταγής.
Η αρχική συνταγή είναι από την ιστοσελίδα www.belindajeffery.com.