Κολοκυθόσουπα με Κάρυ | Vegan
Η πρώτη φορά που έφαγα κολοκυθόσουπα ήταν στο Salzburg στο πρώτο μου ταξίδι στην Ευρώπη. Ήταν θεσπέσια! Έκτοτε, όταν πηγαίνω στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και το μενού περιλαμβάνει κολοκυθόσουπα, δεν χάνω την ευκαιρία να την απολαύσω. Είναι πραγματικός, γευστικός, αξέχαστος έρωτας.
Το κρύο ξεκίνησε. Το σώμα επιθυμεί κάτι ζεστό για να διατηρήσει την ομοιόστασή του. Ας του προσφέρουμε λοιπόν κάτι ζεστό και θρεπτικό για να το φροντίσουμε. Κολοκυθόσουπα με κάρυ και γάλα καρύδας. Με επιρροές από Ταϊλάνδη και λίγο καυτερή για να ανοίξουν τα ρουθούνια!
Υλικά: (για 4 μερίδες)
- 2 κ.σ. λάδι καρύδας (ή ελαιόλαδο)
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φέτα ginger πάχους 2 εκ. ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. κάρυ
- 1/2 κ.γ. κόλιανδρο
- 1/4 κ.γ. κύμινο
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
- 750 γρ. κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε κύβους
- 1 μέτριο καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 1 μέτρια πατάτα σε κύβους
- 3-4 κούπες ζεστό νερό
- 1 κ.γ. ανθό αλατιού
- 1/2 κούπα γάλα καρύδας (ή άλλο φυτικό γάλα)
Εκτέλεση:
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι με το ginger και τα μπαχαρικά για 1′ περίπου. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε για λίγο το ανακάτεμα.
- Προσθέστε την κολοκύθα, το καρότο και την πατάτα και ανακατέψτε λίγο ακόμη.
- Προσθέστε ζεστό νερό έως ότου να καλύπτει την κολοκύθα, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
- Μεταφέρετε τη σούπα στο blender (σε μία ή δύο δόσεις) και ανακατέψτε μέχρι να γίνει βελουτέ. (Όση ώρα λειτουργεί το blender βγάλτε το μικρό εσωτερικό καπάκι για να φεύγουν οι υδρατμοί).
- Μεταφέρετε τη σούπα πίσω στην κατσαρόλα, προσθέστε το γάλα καρύδας, αφήστε να πάρει μια βράση και αποσύρετε από τη φωτιά. (Εάν είναι πολύ αραιή αφήστε την να βράσει χωρίς καπάκι μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και μετά προσθέστε το γάλα καρύδας)
- Γαρνίρετε με κρουτόν, καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους και γλυκειά πάπρικα.
Extra Tips:
Για τα κρουτόν:
Κόψτε σε κυβάκια 2 φέτες ψωμί του τοστ. Σε ένα τηγάνι ρίξτε 1 κ.σ. λάδι καρύδας (ή ελαιόλαδο). Ρίξτε τα κυβάκια ψωμιού, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και λίγο σκόρδο (προαιρετικά) και ανακατέψτε καλά.
Αφαιρέστε τα κρουτόν και στη συνέχεια προσθέστε στο ζεστό τηγάνι 2 κ.σ. κολοκυθόσπορους και καβουρδίστε τους ελαφρώς.