Μπιφτέκια με Ρεβίθια & Κινόα | Vegan
Τα χορτοφαγικά μπιφτέκια είναι μια μεγάλη αγάπη μου. Είναι ένα φαγητό που μπορείς να το φτιάξεις το Σαββατοκύριακο, να το καταψύξεις και να έχεις στη διάθεσή σου έτοιμα μπιφτεκάκια ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το καλύτερο είναι ότι για να τα ψήσεις δεν χρειάζονται απόψυξη γιατί είναι ήδη μαγειρεμένα. Απλά τα ρίχνεις στο ταψί και σε 15 λεπτά τρως.
Τα συγκεκριμένα μπιφτεκάκια έχουν σαν βασικά συστατικά τα αγαπημένα μου ρεβίθια και την κινόα, μια υπερ-τροφή που αποτελεί πηγή και των 9 βασικών αμινοξέων, είναι δηλαδή πλήρης πρωτείνη. Η κινόα είναι ένας σπόρος τον οποίο καταναλώνουν οι Περουβιανοί εδώ και χιλιάδες χρόνια (καλλιεργήθηκε από τους Ίνκας περίπου από το 3000 π.Χ.). Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο σπόρο και αποτελεί μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου, βιταμινών Β, βιταμίνης Ε, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και έχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα (McCormick, 2013). Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα. Οπότε, εντάξτε την στη διατροφή σας.
Όπως βλέπετε, απόλαυσα τα μπιφτεκάκια μου με χωριάτικη σαλάτα με κρίθινο ντάκο, κάπαρη και αβοκάντο.
Υλικά: (για 12 μπιφτεκάκια)
- 1 κούπα ρεβίθια
- 1/2 κούπα κινόα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1/2 κούπα ντοματίνια κομμένα στη μέση (προαιρετικά)
- 2 κ.γ. ανθό αλατιού
- 1 κ.γ. γλυκειά πάπρικα
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊδανό
- 1/4 κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
Εκτέλεση:
- Μουλιάστε τα ρεβίθια αποβραδίς και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν (45-60 λεπτά). Θα βγουν περίπου 2 κούπες βρασμένα ρεβίθια. Στραγγίστε τα, πολτοποιήστε τα στην κουζινομηχανή (ή στο multi, σε δόσεις) και αφήστε τα στην άκρη.
- Βράστε την κινόα με διπλάσια ποσότητα νερού για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Σκεπάστε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας, καπακώστε και αφήστε την στην άκρη. Θα βγουν περίπου 1 3/4 κούπες βρασμένη κινόα.
- Βάλτε τα λαχανικά εκτός από τα ντοματίνια στο multi και χοντροαλέστε τα (προσοχή να μην γίνουν πουρές).
- Σε ένα τηγάνι ρίξτε το λάδι και σωτάρετε τα αλεσμένα λαχανικά για 5 λεπτά. Καρυκεύστε με τα προτεινόμενα καρυκεύματα.
- Προσθέστε τα ντοματίνια και συνεχίστε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά, μέχρι τα ντοματίνια να λιώνουν όταν τα πιέζετε με μια κουτάλα.
- Στο τέλος προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊδανό και το δυόσμο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά τα αλεσμένα ρεβίθια και την κινόα. Στη συνέχεια προσθέστε τα σωταρισμένα λαχανικά και ανακατέψτε καλά με τα χέρια. Προσοχή να μην καείτε!
- Πλάστε σε μπαλάκια μεγέθους μπάλας του τένις και πατήστε τα με την παλάμη για να γίνουν μπιφτεκάκια.
- Βάλτε τα στην κατάψυξη 1/2 ώρα για να σφίξουν και στη συνέχεια μπορείτε να τα ψήσετε στον αέρα (αφού πρώτα τα λαδώσετε), να τα τηγανίσετε ή να τα φυλάξετε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
- Απολαύστε τα με σαλάτα ή κάντε τα υπέροχα burger .
Υπέροχο χορτοφαγικό burger με μουστάρδα και λαχανικά (24-10-2015).
Τα μπιφτεκάκια σε κατεψυγμένη μορφή.