Μπριάμ | Vegan

Μπριάμ_1

Γειά σας!
Επανήλθα. 
Δριμύτερη. Αποφασιστικότερη. Δυνατότερη.
Μετά από απουσία 3 μηνών αναλαμβάνω επιτέλους και πάλι δράση και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό! 
Είχα ετοιμάσει αυτή την ανάρτηση από το καλοκαίρι αλλά η ΖΩΗ με πρόλαβε και άλλαξε τις προτεραιότητές μου για ένα διάστημα. Τέλος καλό όλα καλά όμως και σήμερα είναι η μέρα που θα ξαναξεκινήσω με νέα προοπτική το αγαπημένο μoυ food-blogging.
Σας έχω και μια έκπληξη την οποία θα αναρτήσω τέλος του μήνα.

Πάμε λοιπόν!
Μπριάμ! Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που προσθέτεις ό,τι λαχανικό έχει και δεν έχει το ψυγείο. Εύκολο, χωρίς πολλά-πολλά και φτιάχνοντας αρκετή ποσότητα τρώει άνετα η οικογένεια για 2 ημέρες. Ξέρω βέβαια ότι τώρα είναι φθινόπωρο αλλά μιας και ακόμη κυκλοφορούν μελιτζάνες προλαβαίνετε να φτιάξετε ένα μπριαμάκι διαφορετικό και πεντανόστιμο, έτσι, για να μην ξεχάσετε το καλοκαιράκι!

Μπριάμ_2

Υλικά: (για 4 μερίδες)

Για τα λαχανικά:

  • 750 γρ. πατάτες (προτιμήστε βιολογικές) κομμένες σε κύβους
  • 300 γρ. μελιτζάνες (περίπου 2 τμχ) κομμένες σε κύβους
  • 2 καρότα κομμένα σε φετούλες
  • 2 πράσινες πιπεριές (ή κόκκινες) κομμένες σε καρεδάκια
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. ανθό αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για  τη σάλτσα:

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 1/2 κούπες χυμό ντομάτας (φρέσκο ή passata)
  • 1/2 κ.γ. ανθό αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
  • 1/2  κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:

Για τα λαχανικά:

  • Ανακατέψτε τα κομμένα λαχανικά σε μια γάστρα. Περιχύστε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε πολύ καλά με τα χέρια για να πάει το λάδι παντού.
  • Σκεπάστε τη γάστρα με το καπάκι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180°C. Στη 1/2 ώρα βγάλτε τη γάστρα από το φούρνο και ανακατέψτε τα λαχανικά.

Για  τη σάλτσα:

  • Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα.
  • Σοτάρετε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει.
  • Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε.
  • Ρίξτε το χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά και σιγοβράστε για 10-15 λεπτά ή έως ότου να δέσει η σάλτσα.
  • Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρετε από τη φωτιά, ρίξτε το μαϊντανό και σκεπάστε με το καπάκι.

Για το τελικό φαγητό

  • Μόλις ψηθούν τα λαχανικά (1 ώρα) βγάλτε τη γάστρα από το φούρνο, περιχύστε τα λαχανικά με τη σάλτσα ντομάτας, ανακατέψτε καλά για να πάει παντού η σάλτσα και ψήστε για 1/2 ώρα ακόμη χωρίς καπάκι.
  • Βγάλτε το φαγητό από το φούρνο, αφήστε το λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

 

Leave a Reply