Ρύζι Basmati με Ντοματίνια και Φασκόμηλο | Vegan
Το basmati είναι εδώ και χρόνια το αγαπημένο μου ρύζι. Το αγοράζω από τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και μία φορά την εβδομάδα αποτελεί το μεσημεριανό μου.
Κάθε εποχή του χρόνου το μαγειρεύω με διάφορους τρόπους ανάλογα με τα λαχανικά που είναι διαθέσιμα. Φέτος έβαλα στο λαχανόκηπό μου καταπληκτικά ντοματίνια cherry τα οποία είναι πεντανόστιμα και εκτός από ωμά σε σαλάτα ενσωματώνονται τέλεια σε ένα σωρό συνταγές.
Έτσι λοιπόν, έφτιαξα σήμερα ένα πεντανόστιμο ρυζότο με άρωμα φασκόμηλου. Ήταν το κυρίως πιάτο μου συνοδευόμενο από μια πράσινη σαλάτα με ρόκα, γλυστρίδα από τον κήπο μου, πατζαρόφυλλα και ψιλοκομμένο αγγουράκι περιχυμένα με ελαιόλαδο και κρέμα βαλσάμικου.
Το κίτρινο χρώμα του ρυζιού προέρχεται από ένα αγαπημένο μου μπαχαρικό, τον κουρκουμά.
Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Γίνεται σε μόλις 6 λεπτά και είναι σίγουρη επιτυχία!
Υλικά: (για 2 άτομα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 πράσινες ψιλοκομμένες πράσινες πιπερίτσες (για τηγάνι)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 1 κούπα ρύζι basmati πλυμένο καλά
- 2 κούπες νερό
- 1 κούπα ντοματίνια cherry
- 3 φύλλα φασκόμηλου
- 1 κ.γ. ανθό αλατιού
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 1 κ.γ. γλυκειά πάπρικα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το αφήνετε να κάψει.
- Ρίχνετε τις πιπερίτσες και το σκόρδο και ανακατεύετε γρήγορα.
- Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε για 1 λεπτό.
- Προσθέτετε 2 κούπες νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Όταν αρχίσει να βράζει το νερό σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε το μάτι στο ελάχιστο και βράζετε για 6 λεπτά.
- Στα 6 λεπτά ανοίγετε το καπάκι και ελέγχετε. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν έχει πιεί όλα τα υγρά και έχουν σχηματιστεί μικρές τρυπούλες στο μίγμα.
- Σβήνετε το μάτι, σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα ή με διπλό χαρτί κουζίνας, βάζετε από πάνω το καπάκι και αφήνετε πάνω στο σβησμένο μάτι μέχρι την ώρα του φαγητού ή τουλάχιστον 5 λεπτά για να απορροφήσει η πετσέτα τους υδρατμούς.
- Πριν σερβίρετε αφαιρείτε το φασκόμηλο.
- Αποτελεί τέλειο συνοδευτικό ή τέλειο κυρίως πιάτο. You choose!