Σούπα με Σπαράγγια & Αρακά | Asparagus & Pea Soup | Vegan-GF

Σούπα με σπαράγγια και αρακά_1

Νομίζω ότι φέτος – ξαφνικά – εκτίμησα τα σπαράγγια. Τα είδα στο ράφι (βιολογικά παρακαλώ), μου έκαναν ένα αιθερικό “ψιτ” και εγώ υπέκυψα. Και τα ερωτεύτηκα. Με τη μία. Και τους άλλαξα τα φώτα. Τα έφαγα ωμά. Τα έβρασα. Τα έψησα. Τα έκανα σούπα. Έτσι είναι οι έρωτες… άλλες φορές σε μεταμορφώνουν, άλλες σε καταβροχθίζουν, άλλες τα κάνουν και τα δύο.

Σήμερα έκανα σούπα. Με φρέσκο αρακά από τη λαϊκή. Πράσινο στο πράσινο. Έτσι, για να ανοίγει η καρδιά μας. Δοκίμασα τη συνταγή του Πετρετζίκη. Ωραία ήταν. (Τελικά ισχύει αυτό που λένε οι φίλες μου ότι οι συνταγές του Άκη πετυχαίνουν πάντα). Αλλά η Minimalist Baker έδωσε το κάτι παραπάνω. Έψησε τα σπαράγγια (δεν τα έβρασε). (Σε αυτό το σημείο προσπάθησα να μην φάω τα σπαράγγια έτσι όπως βγήκαν πεντανόστιμα από το φούρνο με λαδάκι-αλάτι-πιπέρι). Πρόσθεσα όμως τον δυόσμο που προτείνει ο Άκης στη δική του συνταγή. Αααα! και επειδή δεν είχα ζωμό λαχανικών έβαλα σκέτο νεράκι. 
Έκανα και μια παραλλαγή: μια φορά που δεν είχα αρκετό αρακά (είχα μόνο 1 κούπα) έβαλα μια μικρή γλυκοπατάτα για να αντικαταστήσω τη 2η κούπα αρακά. Βγήκε σαφώς πιο πηχτή αλλά και πάλι πεντανόστιμη.

Ας δούμε τι λέει ο Dr. Bernard Jensen για τα σπαράγγια και τον αρακά:
Τα σπαράγγια επενεργούν σαν τονωτικό των νεφρών, αλλά μπορεί να τα ερεθίσουν αν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα ή αν υπάρχει νεφρική φλεγμονή. Χάρη στη χλωροφύλλη που περιέχουν, είναι καλοί αιμοποιητές. Τα σπαράγγια με τις πράσινες κορυφές είναι πλούσια σε βιταμίνη Α ενώ οι άσπρες κορυφές δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου. Περιέχουν πολύ νερό και θεωρούνται κατάλληλα για απεκκριτικές δίαιτες. Πολλά από τα δομικά υλικά του συκωτιού, των νεφρών, του δέρματος, των συνδέσμων και των οστών βρίσκονται στα πράσινα σπαράγγια. Τα σπαράγγια πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, τυλιγμένα με πανί ή λαδόχαρτο, μέχρις ότου μαγειρευτούν. Πριν τα καταναλώσουμε κόβουμε 2-3 εκατοστά από τη βάση τους.
Ο αρακάς (μπιζέλια) είναι αλκαλοποιητικό λαχανικό και σπουδαία πηγή βιταμινών Α, Β1 και C και περιέχει αρκετή ποσότητα ατελών πρωτεϊνών. Ο αρακάς πρέπει να συνδυάζεται με μη αμυλώδη λαχανικά για να αξιοποιείται πλήρως η βιταμίνη Α που περιέχει. Να τον ξεφλουδίζετε λίγο προτού τον μαγειρέψετε και να κρατάτε μερικές φλούδες για να βράζουν μαζί για περισσότερη νοστιμιά (οι φλούδες είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, σίδηρο και ουσίες που ρυθμίζουν το ασβέστιο).

Υλικά: (για 4 άτομα)
 Σούπα:
  • 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 δεματάκι σπαράγγια (κόψτε την βάση)
  • 2 κούπες αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (σε λεπτές φέτες)
  • 1/2 κ.γ. ανθό αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 1/2 κούπες γάλα αμυγδάλου
  • 1 1/2 κούπες ζωμό λαχανικών (ή φιλτραρισμένο νερό)
  • 10 φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • 4 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
  • χυμό 1/2 λεμονιού (προαιρετικά)

Κρουτόν:

  • 2 φέτες ψωμί χωρίς γλουτένη (σε κυβάκια)
  • παρθένο ελαιόλαδο
  • ανθό αλατιού, πιπέρι, σκόνη σκόρδου, αποξηραμένη ρίγανη
Οδηγίες: 
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C. αλύψτε ένα ταψί με λαδόκολλα και  απλώστε τα σπαράγγια. Περιχύστε τα με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε με τα χέρια και απλώστε τα σε σειρές το ένα δίπλα από το άλλο.
  • Ψήστε τα σπαράγγια για 15 λεπτά. Βγάλτε τα από το φούρνο και χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 °C  για τα κρουτόν.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίξτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Ανακατέψτε 1 λεπτό μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει και προσθέστε το σκόρδο. Ανακατέψτε λίγο ακόμη και ανακατέψτε.
  • Προσθέστε τον αρακά, τον ζωμό λαχανικών (ή νερό), το γάλα αμυγδάλου και τον δυόσμο. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράστε για 15 λεπτά.
  • Μεταφέρετε τη σούπα στο blender και προσθέστε τα ψημένα σπαράγγια (αν θέλετε κρατήστε μερικές μυτούλες για το σερβίρισμα). ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα βελούδινο αποτέλεσμα. Προσθέστε τη διατροφική μαγιά και ανακατέψτε λίγο ακόμη.
  • Δοκιμάστε και προσθέστε αλατοπίπερο εάν το επιθυμείτε. Προσθέστε και τον χυμό λεμονιού.
  • Ενώ βράζει η σούπα ετοιμάστε τα κρουτόν. Βάλτε τα κυβάκια ψωμιού σε ένα μπολ και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέστε τα μπαχαρικά και ανακατέψτε με τα χέρια. Απλώστε τα στη λαδόκολλα και ψήστε τα για 15-20 λεπτά στους 150 °C μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά. Ανακατέψτε τα στο 10λεπτο.
  • Σερβίρετε τη σούπα με τα κρουτόν, πιπέρι και τα σπαράγγια που φυλάξατε. Εγώ πρόσθεσα και λίγο παπαρουνόσπορο.
  • Απολαύστε!

 

 

Version in English

Σούπα με σπαράγγια και αρακά_2

This spring I fell in love with aparagus. I ate them raw, boiled, baked, as a soup.
Today I’m sharing this amazing recipe from Minimalist Baker

Ingredients: (for 4 servings)
 Soup:
  • 2 Tbsp olive oil
  • 1 large bundle asparagus (trimmed)
  • 2 cups fresh or frozen peas
  • cloves garlic (minced)
  • 1 medium onion (thinly sliced)
  • 1/2 tsp fine sea salt salt
  • freshly ground pepper
  • 1 1/2 cups almond milk
  • 1 1/2 cups vegetable broth (or filtered water)
  • 10 leaves of fresh spearmint
  • Tbsp nutritional yeast (optional)
  • juice of 1/2 medium lemon (optional)

Croutons:

  • 2 slices gluten-free bread (cubed)
  • olive oil
  • garlic powder, sea salt, pepper, dried oregano
Instructions: 
  • Preheat oven to 200 °C and spread asparagus on a bare baking sheet. Drizzle with olive oil of choice and season lightly with salt and pepper. Toss to coat.
  • Roast for 15 minutes, then set aside. If making croutons, reduce heat to 150 °C at this time.
  • Heat a large saucepan or pot medium heat. Once hot, add 2 Tbsp oil and onion. Stir for 1 minute, until fragrant and translucent. Add the garlic and stir.
  • Add peas, vegetable broth (or water), almond milk, spearmint and season with salt and pepper. Cook for 15 minutes.
  • Transfer soup to blender along with asparagus (reserve some for garnish if desired). Blend soup until creamy and smooth. Add nutritional yeast and blend more.
  • Taste and adjust seasonings as needed, adding more salt and pepper if desired. Add lemon juice.
  • While soup is simmering prepare the croutons. Add bread crumbs to a mixing bowl. Drizzle with olive oil and seasonings and toss to combine. Spread on the baking sheet you used earlier and bake or 15-20 minutes or until golden brown at 150 °C. Flip/stir at the 10-minute mark to ensure even baking.
  • Serve soup with croutons, a touch of black pepper, and some asparagus. I added poppy seeds.
  • Enjoy!

Η αρχική συνταγή είναι από εδώ.

Leave a Reply