Τονωτικό Smoothie με Κάρδαμο | Raw-Vegan

Τονωτικό Smoothie με Κάρδαμο_2
Αγαπώ την εκπομπή “chef στον αέρα”. Λατρεύω την Ελένη Ψυχούλη για τον τρόπο που προσεγγίζει τη μαγειρική. Όταν δε παρουσιάζει και συνταγές για χορτοφάγους την αγαπώ διπλά.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα είχε καλεσμένο τον γνωστό make-up artist Μάνο Βυνιχάκη ο οποίος από ότι έχω καταλάβει είναι χορτοφάγος εδώ και πολλά χρόνια και παίζει τις χορτοφαγικές συνταγές στα δάχτυλα. Τόσο, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός chef.
 
Στην εκπομπή λοιπόν, ο Μάνος ετοίμασε ένα smoothie πολύ νόστιμο και τονωτικό. Ένα smoothie που το πίνεις για να “καρδαμώσεις”. Όπως καταλάβατε, το smoothie περιέχει κάρδαμο*, το οποίο πίνω συχνά σαν τσάι αλλά ποτέ δεν το έβαλα σε smoothie. Μου άρεσε τόσο πολύ που τις τελευταίες μέρες το πίνω κάθε μέρα. Είναι πεντανόστιμο!
 
*Το κάρδαμο έχει πολλές ιδιότητες μερικές από τις οποίες είναι οι εξής (Μπαζαίος, 2011):
  • περιέχει βιταμίνη C και γι’ αυτό θεωρείται προληπτικό για κάθε αρρώστια,
  • είναι ορεκτικό και διεγερτικό του στομαχιού,
  • βοηθά στη χώνεψη και στην απομάκρυνση των αερίων,
  • είναι διουρητικό, αποχρεμπτικό και θαυμάσιο στην αναιμία,
  • είναι καρδιοτονωτικό και μειώνει τους πόνους των ρευματισμών, 
  • είναι αφροδισιακό.
    Προσοχή: απαγορεύεται να τρώνε οι έγκυες.

Τονωτικό Smoothie με Κάρδαμο_1

Πάμε τώρα στη συνταγή:

Υλικά: (για 1 μεγάλο ποτήρι)
  • 3 χουρμάδες medjool
  • 2 κ.σ. goji berries (ή σταφίδες, cranberries, κλπ)
  • 1 κούπα γάλα αμυγδάλου
  • 1 ώριμη μπανάνα 
  • την ψίχα από 2 καρύδια
  • 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης
  • ¼ κ.γ. κανέλλα
  • 2 σπόρους κάρδαμο (ξεφλουδίστε το για να πάρετε τα εσωτερικά σποράκια)
  • 1 κ.σ. κοπανισμένο λιναρόσπορο (ή σπόρους chia)
  • 1/2 κ.σ. πρωτείνη αρακά σε σκόνη  (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. maca (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
  1. Μουλιάστε αποβραδίς τους χουρμάδες και τα  goji berries (ή αν δεν προλαβαίνετε τουλάχιστον 1/2 ώρα) σε φιλτραρισμένο νερό που να τα σκεπάζει.
  2. Χτυπήστε στο blender όλα τα υλικά πολύ καλά. 
  3. Εάν το smoothie είναι πολύ πηχτό συμπληρώστε με το νερό που μούλιασαν οι χουρμάδες.
  4. Σερβίρετε και απολαύστε. 
Η αρχική συνταγή είναι από το chefonair.gr

Leave a Reply