Kρακεράκια Πεντάσπορα | Five Seed Crackers | Vegan-GF

Kρακεράκια Πεντάσπορα_2

Αχ αυτή η γλουτένη!  Κατά διαστήματα την κόβω. Όταν όμως πάω για φαγητό σε  εστιατόριο που δεν σερβίρει κυρίως πιάτα vegan, τότε το τιμάω το ψωμάκι. Αναγκαστικά, για να χορτάσω. Ε, μαζί με τα συνοδευτικά κάτι γίνεται…! Και μετά… έρχεται το πρήξιμο!

Μια φίλη μου (η Karla) δεν τρώει καθόλου γλουτένη, οπότε για να την ευχαριστήσω ετοίμασα αυτά τα κρακεράκια που είναι πεντανόστιμα. Μπορώ και να τα παίρνω και μαζί μου όταν βγαίνω έξω για φαγητό. Χα!

Kρακεράκια Πεντάσπορα_3

Υλικά: (για 1 ταψί)
  • 1 κούπα ηλιόσπορους
  • 3/4 κούπας κολοκυθόσπορους
  • 1/2 κούπα σπόρους chia
  • 1/2 κούπα σουοάμι 
  • 1/4 κούπας λιναρόσπορο
  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.σ. αποξηραμένες νιφάδες κρεμμυδιού
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένες νιφάδες σκόρδου
  • αποξηραμένα βότανα της αρεσκείας σας
  • 1/4 κούπας διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
  • 1 1/2 κούπες νερό
Εκτέλεση:
  • Ανακατέψτε όλα τα υλικά και αφήστε τα 10-15 λεπτά μέχρι οι σπόροι να απορροφήσουν όλο το νερό.
  • Ανακατέψτε πάλι και απλώστε το μίγμα στο μεγάλο ταψί της κουζίνας που έχετε καλύψει με χαρτί ψησίματος. Το ιδανικό πάχος είναι 3-4 χιλιοστά.
  • Ψήστε τα κράκερς για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και γίνουν τραγανά.
  • Αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στο ταψί και κόψτε με το χέρι σε ασύμμετρα κομμάτια.
  • Αποθηκεύστε σε γυάλινο σκεύος με καπάκι.

 

 

 

Version in English

Kρακεράκια Πεντάσπορα_1

For my gluten-free friend(s)!

 
Ingredients: (for 1 baking tray)
  • 1 cup sunflower seeds
  • 3/4 cup pumpkin seeds
  • 1/2 cup chia seeds
  • 1/2 cup sesame seeds 
  • 1/4 cup flaxseeds
  • 1 tsp fine sea salt
  • 1 Tbsp dried oregano
  • 1 tsp smoked paprika
  • 1 Tbsp dried onion flakes
  • 1/2 tsp dried garlic flakes
  • any other dried herbs of your choice
  • 1/4 cup nutritional yeast (optional)
  • 1 1/2 cups water
Instructions:
  • Mix all ingredients together and leave for 10-15 minutes for the seeds to soak up the water.
  • Give everything a good stir and spread thinly over a large baking tray covered with parchment paper. The ideal thickness is about 3-4mm. 
  • Bake for one hour in preheated oven to 170°C fanbake, or until golden brown and crisp.
  • Remove from the oven, allow to cool, then break into irregular pieces.
  • Store in an airtight container. 
 
 Η αρχική συνταγή είναι από την ιστοσελίδα quitegoodfood.co.nz.
 

Leave a Reply