Koυραμπιέδες με Ελαιόλαδο | Kourambiedes with Olive Oil | Vegan, G/F
Τα φετινά Χριστούγεννα είναι προ των πυλών! Και τα περιμένω πως και πως… Εκτός απροόπτου, φέτος λέω να μείνω σπίτι, με φίλους, για φαγητό και ανάπαυση μπροστά στο τζάκι. Ξέρετε τώρα… ύπνος μέχρι όσο πάει, χουζούρεμα με βιβλία και τσάι, βόλτες στη στολισμένη Θεσσαλονίκη και καλή παρέα. Ανυπομονώ!
Και φυσικά ξεκίνησα τους πειραματισμούς μου με τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Σήμερα σας έχω μια υπέροχη συνταγή για vegan κουραμπιέδες με ελαιόλαδο παρμένη από μια ελληνική ιστοσελίδα, την cretangastronomy.gr, που πέρυσι βγήκε πρώτη στην κατηγορία “best traditional recipes” (καλύτερες παραδοσιακές συνταγές) στο διαγωνισμό Food Blog Awards του περιοδικού “Βήμα Gourmet”. Οπότε μιλάμε για εγγυημένη επιτυχία. Οι παρεμβάσεις μου ήταν ελάχιστες.
Αυτή η συνταγή περιέχει ζάχαρη (μαύρη ή καρύδας, εσείς διαλέγετε). Ξέρετε ότι στις συνταγές μου σπανίως χρησιμοποιώ ζάχαρη (ακατέργαστη φυσικά), αλλά… δεν βαριέσαι! Κουραμπιέδες τρώμε μόνο μια φορά το χρόνο! Οπότε, απλά, αυτή η συνταγή θα είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Καλό πλάσιμο!
Υλικά: (για 50 τμχ)
Για τους κουραμπιέδες:
- 1 κούπα ωμά αμύγδαλα
- 2 κούπες ελαιόλαδο άριστης ποιότητας
- 1 κούπα ζάχαρη καρύδας (ή καστανή ζάχαρη)
- ½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- ξύσμα ενός βιολογικού πορτοκαλιού
- 1 φακελάκι baking powder (3,5 κ.γ.)
- Περίπου 5 1/2 κούπες αλεύρι χωρίς γλουτένη
Για την επικάλυψη:
- 1 κούπα σταγόνες πικρής σοκολάτας 100% (από τον Χαρίλαο)
- 4 κ.σ. λάδι καρύδας
- 4 κ.σ. σιρόπι αγάβης ή σφενδάμου (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ. βιολογική βανίλια σε σκόνη
Εκτέλεση:
Για τους κουραμπιέδες:
- Ψήστε τα αμύγδαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C (στον αέρα) μέχρι να γίνουν τραγανά. Χοντροκόψτε τα με ένα μαχαίρι.
- Ανακατέψτε με το μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
- Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι.
- Ρίξτε το αλεύρι λίγο-λίγο και στο τέλος δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια σας. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαφρά θρυμματιστή.
- Προσθέστε τα αμύγδαλα και ζυμώστε ξανά για να πάνε παντού.
- Πλάστε σε μικρά μπαλάκια και ψήστε στους 180°C για 1/2 ώρα περίπου και στη συνέχεια χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 100°C και ψήστε άλλα 10 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν εσωτερικά.
- Αφήστε τους να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Για την επικάλυψη:
- Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
- Προσθέστε το λάδι καρύδας, το σιρόπι αγάβης και τη βανίλια και ανάκατέψτε για να ομογενοποιηθούν.
- Βουτήξτε τους κουραμπιέδες στο μίγμα σοκολάτας και αφήστε αραδιάστε τους πάνω σε λαδόκολλα.
- Γαρνίρετε με ξύσμα πορτοκαλιού, cacao nibs, καρύδα, φιλέ αμυγδάλου, κλπ.
Και του χρόνου με υγεία!
Version in English
Christmas is coming! I can’t wait! This year I’m gonna stay at home. You know… sleep until late, read books drinking tea in front of the fireplace, walk in Thessaloniki with my friends, eat warm vegan meals… Heaven must be like that!
Today I am posting a delicious vegan version of Greece’s Christmas cookies, called “kourambiedes”. Traditionally they are made with goat’s butter and white sugar, and they are sprinkled with white powdered sugar. Not my kourambiedes….
Ingredients: (for 50 pcs)
For the kourambiedes:
- 1 cup raw almonds
- 2 cups virgin olive oil
- 1 cup coconut sugar (or brown sugar)
- ½ cup fresh orange juice
- 1 Tbsp Ceylon cinnamon powder
- 1/2 tsp clove powder
- zest of an organic orange
- 1 sachet baking powder (3,5 tsp)
- About 5 1/2 cups gluten-free flour
For the topping:
- 1 cup bitter chocolate drops
- 4 Tbsp coconut oil
- 4 Tbsp agave/maple syrup (optional)
- 1/2 tsp organic vanilla powder
Εκτέλεση:
For the kourambiedes:
- Put the almonds on a baking tray covered with parchment paper and bake them in heated oven in 160°C until crisp but not darkened. Chop them in big pieces using a knife.
- Blend olive oil and sugar in a large bowl using a mixer.
- Add the rest of the ingredients except flour.
- Add four little by little and in the end use your hands to knead the dough.
- Add the almonds and knead again.
- Form small round balls with your hands and bake them in heated oven in 180°C for 1/2 hour. Reduce temperature to 100°C and bake for 10 more minutes until they are dry in the center.
- Transfer them to a wire rack to cool completely.
For the topping:
- Melt the chocolate drops in a water bath.
- Add coconut oil, agave syrup, vanilla and stir with a spoon.
- Dip the kourambiedes in the chocolate mixture and place them on parchment paper.
- Garnish with orange zest, cacao nibs, shredded coconut, crushed almonds etc.
Merry (*Greek) Christmas!