Smoothie με Παντζάρι και Δαμάσκηνα | Beetroot & Prunes Smoothie | Raw-Vegan

smoothie-red-passion_1

Σήμερα έφτιαξα ένα smoothie με υπέροχο χρώμα, υπέροχη γεύση, κρεμώδες και χορταστικό. Το γεγονός ότι περιέχει ωμό παντζάρι φαίνεται περίεργο σε πολλούς αλλά αν το δοκιμάσετε θα δείτε ότι δένει τόσο ωραία με τα υπόλοιπα υλικά που δεν αισθάνεσαι καθόλου ότι σε αυτό το smoothie οποιοδήποτε λαχανικό.

Το χρώμα του είναι τόσο εντυπωσιακό που στο σχολείο πάντα θα με ρωτήσουν τι πίνω. Και όταν απαντώ “smoothie με παντζάρι”, κάθε φορά εύχομαι να είχα μια φωτογραφική μηχανή να απαθανατίσω την έκφραση των άλλων. Χαχα! (Το ίδιο συμβαίνει και με τα πράσινα smoothies).

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και ενδείκνυνται για τις εξής περιπτώσεις (Jensen, 2008):

  • έλλειψη μεταλλικών στοιχείων
  • εξάλειψη εντερικών θυλάκων με όξινες ουσίες
  • παθήσεις της χοληδόχου κύστης
  • παθήσεις του συκωτιού
  • απεκκριτικό σύστημα
  • πεπτικό σύστημα
  • λεμφικό σύστημα

Προσοχή όμως γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά σάκχαρα που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής το κάνουν δυναμίτη υδατανθράκων. 
Κάντε κλικ εδώ για τη διατροφική ανάλυση του παντζαριού.

Ας προχωρήσουμε στη συνταγή:

Υλικά: (για 1 μεγάλο ποτήρι)
  • 12 αμύγδαλα μουλιασμένα αποβραδίς και ξεφλουδισμένα
  • 1 κούπα φιλτραρισμένο νερό
  • 1 μπανάνα
  • 1 αχλάδι
  • 2 ξερά δαμάσκηνα, απύρηνα
  • 1 μικρό ωμό παντζάρι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/2 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
  • 1/8 κ.γ. σκόνη βιολογικής βανίλιας
  • 1 κ.σ. σπόρους chia (ή λιναρόσπορο κοπανισμένο)
  • 3-4 παγάκια
Εκτέλεση:
  • Ρίξτε στο blender τα αμύγδαλα με το νερό και ανακατέψτε για 1 λεπτό.
  • Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Σερβίρετε και απολαύστε…

 

 Extra Tip:
  • Εάν ξεχάσατε να μουλιάσετε αμύγδαλα, αντικαταστήστε τα αμύγδαλα και το νερό με 1 κούπα γάλα φυτικό της αρεσκείας σας.

 

 

Version in English

smoothie-red-passion_2

Beetroots are very healthy and nutritious. Click here to read the nutrition facts.
They give such a vibrant color in smoothies that whenever I drink my smoothie at school, everybody asks me what’s in it. And when I tell them that there is beetroot in it, you should see the expression on their faces! It’s so funny!

Anyway, it is a very hearty, tasty and sweet smoothie. But those who control their carbs intake should be very careful because it’s very high in natural sugars.

Ingredients: (for 1 large glass)
  • 12 almonds, soaked overnight, peeled
  • 1 cup filtered water
  • 1 banana
  • 1 pear
  • 2 prunes, pitted
  • 1 small beetroot, in thin slices
  • 1/2 Ceylon cinnamon stick
  • 1/8 tsp organic vanilla powder
  • 1 Tbsp chia seeds (or crushed flaxseed)
  • 3-4 ice cubes
Instructions:
  • Put the almonds and water in the blender and blend for 1 minute.
  • Add all the other ingredients and blend until smooth.
  • Serve & enjoy!

 

Extra Tip:
  • If you forgot to soak the almonds, substitute the almonds and water with one cup of vegan milk of your choice.

Leave a Reply