Κολοκυθόσουπα με Κάρυ | Vegan

Κολοκυθόσουπα με Κάρυ_1

Η πρώτη φορά που έφαγα κολοκυθόσουπα ήταν στο Salzburg στο πρώτο μου ταξίδι στην Ευρώπη. Ήταν θεσπέσια! Έκτοτε, όταν πηγαίνω στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και το μενού περιλαμβάνει κολοκυθόσουπα, δεν χάνω την ευκαιρία να την απολαύσω. Είναι πραγματικός, γευστικός, αξέχαστος έρωτας.

Κολοκυθόσουπα με Κάρυ_2

Το κρύο ξεκίνησε. Το σώμα επιθυμεί κάτι ζεστό για να διατηρήσει την ομοιόστασή του. Ας του προσφέρουμε λοιπόν κάτι ζεστό και θρεπτικό για να το φροντίσουμε. Κολοκυθόσουπα με κάρυ και γάλα καρύδας. Λίγο καυτερή για να ανοίξουν τα ρουθούνια!

Υλικά: (για 2 μερίδες)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φέτα ginger πάχους 2 εκ. ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρο
  • 1/4 κ.γ. κύμινο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
  • 750 γρ. κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε κύβους
  • 3 κούπες νερό 
  • 1 κύβο λαχανικών (βιολογικό)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κούπα γάλα καρύδας
Εκτέλεση:
  • Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι με το ginger και τα μπαχαρικά για 30”. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε για λίγο το ανακάτεμα.
  • Προσθέστε την κολοκύθα και ανακατέψτε λίγο ακόμη.
  • Προσθέστε το ζεστό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τον κύβο λαχανικών (να καλύπτει την κολοκύθα), σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
  • Μεταφέρετε τη σούπα στο blender (σε μία ή δύο δόσεις) και ανακατέψτε μέχρι να γίνει βελουτέ. (Όση ώρα λειτουργεί το blender βγάλτε το μικρό εσωτερικό καπάκι για να φεύγουν οι υδρατμοί).
  • Μεταφέρετε τη σούπα πίσω στην κατσαρόλα, προσθέστε το γάλα καρύδας, αφήστε να πάρει μια βράση και αποσύρετε από τη φωτιά. (Εάν είναι πολύ αραιή αφήστε την να βράσει χωρίς καπάκι μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και μετά προσθέστε το γάλα καρύδας)
  • Γαρνίρετε με κρουτόν, καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους και γλυκειά πάπρικα.

Κολοκυθόσουπα με Κάρυ_3

Extra Tips:
  • Για τα κρουτόν:
    Κόψτε σε κυβάκια μια φέτα ψωμί του τοστ.
    Σε ένα τηγάνι ρίξτε 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέστε λίγο τριμμένο ξερό σκόρδο και λίγο κάρυ. Ανακατέψτε.
    Προσθέστε τα κυβάκια ψωμιού και ανακατέψτε καλά. 
    Στο τηγάνι προσθέστε 1 κ.σ. κολοκυθόσπορους και καβουρδίστε τους ελαφρώς.
  • Η δόση είναι είτε για 2 κύριες μερίδες (για να χορτάσετε), είτε για 4 πρώτα πιάτα (για να σερβίρετε σε μπολάκια).

Leave a Reply