Ανοιξιάτικο χούμους με αγκινάρα | Vegan
Επιτέλους! Ήρθε η άνοιξη! Βάλατε Μάρτη στον καρπό σας;
Ο Μάρτης βέβαια μας κάνει τα γνωστά του κόλπα, μία κρύο-μία ζέστη, αλλά ό,τι και να λέμε η άνοιξη είναι προ των πυλών. Που θα πάει; Θα ζεστάνει! Η διάρκεια της ημέρας έχει ήδη μεγαλώσει αρκετά και μαζί της μεγαλώνει και η διάθεσή μας για βόλτες, καφεδάκια (ή χυμούς) στην παραλία και γενικά μεγαλύτερη επαφή με τη φύση.
Μαζί με τα πολύχρωμα αγριολούλουδα στους κάμπους άρχισαν να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους και τα ανοιξιάτικα λαχανικά στους πάγκους των μανάβικων. Τις προάλλες είδα αγκινάρες στο τμήμα μαναβικής του super-market οι οποίες μου έκλειναν το μάτι πονηρά και ενέδωσα στον πειρασμό. Αγόρασα τέσσερις όμορφες αγκινάρες και όταν πήγα στο σπίτι σκέφτηκα να κάνω μια έρευνα για έναν εναλλακτικό τρόπο κατανάλωσης αυτού του εξαίσιου και θεραπευτικού λαχανικού.
Καλά καταλάβατε! ‘Εψαξα στο διαδίκτυο και η αναζήτησή μου ευοδώθηκε με μία παραλλαγή του κλασικού και αγαπημένου χούμους. Είναι πολύ εύκολη και γρήγορη εάν έχετε βρασμένα ρεθίθια. (Όπως έχω ήδη αναφέρει, κάθε τόσο μουλιάζω 2 κούπες ρεβίθια για τουλάχιστον 8 ώρες, τα βράζω στη χύτρα για 20 λεπτά και τα αποθηκεύω σε γυάλινα βάζα στην κατάψυξη. Έτσι, έχω πάντα βρασμένα ρεβίθια στη διάθεσή μου. Τα ξεπαγώνω και τα χρησιμοποιώ).
Υλικά:
- 4 αγκινάρες
- 1 κούπα βρασμένα ρεβίθια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό 1 λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
- 3 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικό)
- 1 κ.γ. ανθό αλατιού
- 1 κ.γ. ξερή ρίγανη (ή θυμάρι)
- πιπέρι καγιέν (ή τσίλι)
Εκτέλεση:
- Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις ατμοβράζετε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πηρούνι.
- Βάζετε όλα τα υλικά στο multi/blender/κουζινομηχανή και πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν μια βελούδινη κρέμα.
- Διορθώνετε τη γεύση ανάλογα με το γούστο σας και συνοδεύετε με κρακεράκια, nachos ή μπαστουνάκια λαχανικών. Γιαμ!