Βελουτέ Σούπα με Πράσο & Πατάτα | Vegan
Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου και η 28η Οκτωβρίου κάθε χρόνο σηματοδοτούν την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Είναι οι μέρες που ανάβουμε τη θέρμανση, στρώνουμε τα χαλιά και καταφεύγουμε σε πιο χουχουλιάρικα και ζεστά φαγητά.
Εφόσον είναι η εποχή του πράσου, έφτιαξα μια πανεύκολη και γρήγορη βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα τέλειο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα για να ζεσταθούμε εκ των έσω. Τη συνόδευσα με μια σαλάτα από μπρόκολο το οποίο σωτάρισα με σησαμέλαιο, σκόρδο και σάλτσα ταμάρι (μπορείτε να βάλετε απλή σάλτσα σόγιας αν δεν έχετε ταμάρι) και απόλαυσα ένα ζεστό comfort food. Για επιδόρπιο είχα ετοιμάσει από χθες μπουκιές με κρέμα καρύδας και ομολογώ ότι έφαγα καλύτερα και από το να πήγαινα σε εστιατόριο.
Αλήθεια, γιατί τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης δεν προσφέρουν στους πελάτες τους χορτοφαγικά πιάτα; Παντού βάζουν τυριά, κρέμα γάλακτος, μπέικον ή προσούτο, για να μη μιλήσω για το βούτυρο αγνώστου προέλευσης στο οποίο σωτάρουν τα πάντα. Και αν τους πεις ότι είσαι vegan θολώνει το μυαλό τους και δεν μπορούν να φτιάξουν ούτε μια νόστιμη μακαρονάδα. Αυτό όμως είναι μια μεγάλη ιστορία που δεν είναι της παρούσης.
Απολαύστε τώρα μια συνταγή απλή και νόστιμη, χωρίς προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Υλικά: (για 4 άτομα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες (περίπου 300 γρ.)
- 2 κούπες ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένη μαραθόριζα (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε κυβάκια (3 μέτριες πατάτες)
- 4 κούπες ζεστό ζωμό λαχανικών (ή ζεστό νερό)
- 2 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
- Ρίξτε τα πράσα και τα κρεμμύδια και ανακατέψτε συνεχώς για 5 λεπτά περίπου, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε το σκόρδο, το αλάτι και τον κουρκουμά και ανακατέψτε για 1 λεπτό ακόμη.
- Προσθέστε τις πατάτες, το ζωμό λαχανικών και τα μυρωδικά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά περίπου.
- Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολοτποιείστε με ένα ραβδομπλέντερ απευθείας στην κατσαρόλα ή μεταφέρετε σε δόσεις στο blender.
- Μεταφέρετε τη σούπα στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση, και είναι έτοιμη.
- Σερβίρεται ζεστή με ωμό ελαιόλαδο, κρουτόν, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο δεντρολίβανο.
Extra Tips:
- Για να ετοιμάσετε τα δικά σας κρουτόν κόψτε 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια και σωτάρετέ τα σε ένα τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι και πιπέρι (και λίγο κάρι σε σκόνη, προαιρετικά). Γιάμ!!!