Βελουτέ Σούπα Σελινόριζας | Vegan
Ο φετεινός χειμώνας δεν λέει να φύγει! Βοήθειαααααα!!!!! Έχω εκνευριστεί αφάνταστα με το παρατεταμένο κρύο και την υγρασία που τρυπάει τα κοκκαλάκια μου. Η έλλειψη ηλιοφάνειας με έχει αποδιοργανώσει. Θέλω ήλιο και ζέστη!
Όλα τα παραπάνω είναι καθημερινές μου σκέψεις που άλλοτε τις κρατάω για τον εαυτό μου και άλλοτε τις μοιράζομαι με κάποιους άτυχους φίλους που ανέχονται τη γκρίνια μου. (Εδώ που τα λέμε είναι λίγο χαζό να παραπονιέμαι για τον καιρό γιατί είναι κάτι το οποίο δεν ελέγχω και δεν μπορώ να το αλλάξω. Πρέπει απλά να το αποδεχτώ).
Τέλως πάντων, μιας και το κρύο δεν λέει να υποχωρήσει (σήμερα το πρωί η θερμοκρασία ήταν 6 °C), σηκώθηκα πρωί-πρωί και έφτιαξα μια σούπα σελινόριζας. Η παρασκευή της ήταν πανεύκολη, γρήγορη, με ελάχιστα υλικά. Το μεσημέρι που επέστρεψα από το σχολείο τη ζέστανα και απόλαυσα ένα πεντανόστιμο, ελαφρύ πιάτο που με ζέστανε εσωτερικά. Γιάμ! Και μετά έφαγα και ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας με παντζάρι και μπαχαρικά και ολοκληρώθηκα. Γιάμ, γιάμ!
Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το σέλινο:
Πρέπει να τρώμε συχνά σέλινο γιατί (Jensen, 2008):
- Είναι γνωστό σαν νατριούχα τροφή και το νάτριο είναι εκείνο που διατηρεί τον οργανισμό νεανικό.
- Είναι από τις καλύτερες τροφές για τη διατήρηση της υγείας, εξουδετερώνει τα οξέα και είναι καλό καθαριστικό του αίματος.
- Έχει προστατευτικές ιδιότητες, ευεργετικές για το μυαλό και το νευρικό σύστημα.
- Είναι εξαιρετικό για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδες, νευρίτιδες και ρευματισμούς.
- Μπορεί να συντελέσει στη θεραπεία της υπέρτασης.
Ας δούμε λοιπόν τα συστατικά της θρεπτικής σούπας από σελινόριζα:
Υλικά:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πράσσο κομμένο σε ροδέλες
- 1 φέτα ginger πάχους 2 εκ. τριμμένη
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 500 γρ. σελινόριζα κομμένη σε κυβάκια
- 300 γρ. πατάτες (2 μέτριες πατάτες) κομμένες σε κυβάκια
- 1 πράσινο μήλο κομμένο σε κυβάκια
- 4 κούπες ζεστό νερό
- 1 κ.γ. ανθό αλατιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, ρίξτε το πράσσο με το ginger και σωτάρετε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για λίγο (προσοχή να μην καεί).
- Προσθέστε τη σελινόριζα, τις πατάτες και το μήλο και ανακατέψτε καλά για 1 λεπτό.
- Προσθέστε βραστό νερό ώστε να σκεπάζει τα λαχανικά.
- Αλατοπιπερώστε, καπακώστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε τη σούπα για 30-40 λεπτά, έως ότου τα λαχανικά μαλακώσουν.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από την κουζίνα και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε την.
- Δοκιμάστε, προσθέστε αλάτι-πιπέρι εάν χρειάζεται και σερβίρετε με ωμό ελαιόλαδο, γλυκειά πάπρικα και φρέσκο θυμάρι.