Γάλα Αμυγδάλου | Almond Milk | Raw-Vegan

Γάλα αμυγδάλου_from the top

Εάν μου μιλούσε κάποιος για το γάλα αμυγδάλου πριν από δύο χρόνια, θα τον κοίταζα με μισό μάτι. Κι όμως, είναι ένα εξαιρετικό φυτικό υποκατάστατο του ζωικού γάλακτος το οποίο δεν περιέχει λακτόζη και, επομένως, δεν δημιουργεί τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί η λακτόζη στα άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή.

Δεν ξέρω αν έχω δυσανεξία στη λακτόζη, διότι δεν έχω κάνει κάποιο σχετικό ιατρικό τεστ. Από τη στιγμή όμως που έκοψα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ξεπρήστηκα και δεν υποφέρω από τους μετεωρισμούς που με καταδυνάστευαν στην προ vegan εποχή μου.

Το γάλα αμυγδάλου είναι εύκολο να το βρει κάποιος στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Είναι λίγο ακριβό, αλλά αξίζει τον κόπο και το χρήμα να το δοκιμάσετε. Και αν σας αρέσει, μπορείτε να το παρασκευάσετε μόνοι σας στο σπίτι. Έτσι θα είστε σίγουρες ότι δεν έχει συντηρητικά και χημικά πρόσθετα (και, μεταξύ μας, το σπιτικό είναι και πιο νόστιμο). Τα μόνα εργαλεία που χρειάζεστε είναι ένα μπλέντερ και ένα βαμβακερό τουλπάνι για το στράγγισμα (σαν αυτό με το οποίο πήζουν το τυρί).

Γάλα αμυγδάλου_close-up

Η συνταγή είναι η εξής:

Υλικά (για 2 κούπες γάλα αμυγδάλου):
  • 1/2 κούπα  αμύγδαλα ωμά
  • 2 κούπες νερό καλής ποιότητας (φιλτραρισμένο)
Εκτέλεση:
  • Μουλιάστε τα αμύγδαλα σε νερό για 8 ώρες τουλάχιστον (ιδανικά ένα 24ωρο).
  • Ξεπλύντε τα κάτω από τη βρύση έως ότου το νερό να βγει καθαρό.
  • Βάλτε όλα τα μουλιασμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ μαζί με 2 κούπες φιλτραρισμένο νερό και αλέστε τα πολύ καλά. Το μίγμα θα γίνει γαλακτώδες και θα αφρίσει.
  • Σουρώστε το μίγμα με τη βοήθεια ενός τουλπανιού που θα το βάλετε σε ένα στραγγιστήρι πάνω από μια κανάτα. Στίψτε το τουλπάνι για να βγάλετε όλο το υγρό. Το υγρό που θα μείνει στην κανάτα είναι το αμυγδαλόγαλα. Βάλτε το σε ένα γυάλινο μπουκάλι και διατηρείστε το στο ψυγείο. Η διάρκεια ζωής του είναι 2 ημέρες.
  • Τον πολτό που θα συλλέξετε μετά το στράγγισμα μην τον πετάτε. Μπορείτε να τον πασπαλίσετε πάνω στη φρουτοσαλάτα σας ή να το αναμίξετε με τα μούσλι για πρωινό.  Επίσης, μπορείτε να τον φυλάξετε στην κατάψυξη και όταν μαζευτεί ικανοποιητική ποσότητα να φτιάξετε αλεύρι αμυγδάλου ή ενεργειακές τρούφες σοκολάτας.
Extra Tips:
  • Εάν μπορείτε χρησιμοποιείστε βιολογικά αμύγδαλα. 
  • Εάν έχετε υπομονή ξεφλουδίστε τα αμύγδαλα με ένα μαχαιράκι πριν τα αλέσετε. Το  γάλα θα είναι πιο νόστιμο και θα διαρκέσει περισσότερο στο ψυγείο.
  • Διαβάστε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο για το αγελαδινό γάλα.

 

Version in English

Γάλα αμυγδάλου_panoramic

Ingredients: (for 2 cups)
  • 1/2 cup raw almonds
  • 2 cups filtered water
Εκτέλεση:
  • Soak almonds in water for at least 8 hours (ideally 24 hours).
  • Drain and rinse them very well.
  • Put the almonds in the blender with 2 cups of filtered water and blend until you have a creamy consistency of milk. 
  • Put a strainer over a jug and inside the strainer put a cheesecloth. Pour the milk over the cheesecloth. 
  • Once you are finished, squeeze the ground almonds in the cheesecloth over the jug to remove any extra milk. The liquid in the jug is your homemade almond milk. Store it in a glass container in the fridge for 2 days.
  • Don’t throw away the leftover grain. You can sprinkle it over your fruit salad or over the muesli for breakfast. Or, you can  drain it in the oven and make almond flour.
Extra Tips:
  • Use organic almonds. 
  • Peel the almonds with a small knife before blending.

Leave a Reply