Ελληνική Σαλάτα | Greek Salad | Vegan
Η ελληνική σαλάτα είναι must καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μόνο που εγώ δεν μένω στην απλή παραδοσιακή εκδοχή της αλλά προσθέτω τα δικά μου μαγικά συστατικά για να την αναβαθμίσω και να την κάνω πλήρες χορτοφαγικό γεύμα. Κάθε φορά προσθέτω και κάτι διαφορετικό, ανάλογα με την όρεξή μου και ανάλογα με το τι υπάρχει στο ψυγείο.
Υλικά: (για 1 άτομο)
- 1 μεγάλο κρίθινο παξιμάδι
- 1 κούπα ντοματίνια (ή 1 μεσαία ντομάτα κομμένη σε κυβάκια)
- 1/2 αγγουράκι κομμένο σε κυβάκια
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
- 1/2 αβοκάντο κομμένο σε κυβάκια
- 1/4 κούπας γλιστρίδα (τα άνθη)
- 1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊδανό
- 2 κ.σ. φύτρα ροβίτσας (ή φακής)
- 1 κ.σ. φύτρα ηλιόσπορου ή κολοκυθόσπορου
- 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
- ανθό αλατιού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (εξαιρετικά παρθένο, πολύ καλής ποιότητας)
- Κρεμμύδι σε ροδέλες, κάπαρη, ελιές, σπόρους chia… (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Βρέξτε ελαφρώς το κρίθινο παξιμάδι και σπάστε το με τα χέρια σε κομματάκια. Βάλτε το στη σαλατιέρα.
- Περιχύστε το παξιμάδι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίστε με 1/2 κ.γ. ρίγανη.
- Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση και ρίξτε τα πάνω από το παξιμάδι ζουλώντας τα ελαφρά για να τρέξουν τα υγρά τους.
- Αλατίστε και ρίξτε την υπόλοιπη ρίγανη.
- Ρίξτε από πάνω τα υπόλοιπα υλικά και περιχύστε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Version in English
Greek salad is the staple salad of every summer. I never make the simple Greek salad but I always upgrade it in order to make it a complete vegan lunch. Every time I make it I add something different depending on my apettite and the ingredients stored in my fridge.
Ingredients: (for 1 person)
- 1 big barley rusk
- 1 cup cherry tomatoes (or 1 medium tomato cut in cubes)
- 1/2 cucumber cut in cubes
- 1 green pepper cut in sticks
- 1/2 avocado cut in cubes
- 1/4 cup purslane (the florets)
- 1/4 cup finely chopped parsley
- 2 Tbsp mung bean sprouts (or lentil sprouts)
- 1 Tbsp sunflower seed sprouts (or pumpkin seed sprouts)
- 1 tsp dried oregano
- fine sea salt
- 2 Tbsp extra virgin olive oil
- Sliced onion, capers, olives, chia seeds… (optionally)
Directions:
- Wet the barley rusk and break it into pieces with your hands. Put it in the salad bowl.
- Drizzle the barley rusk with 1 Tbsp olive oil and sprinkle it with 1/2 tsp dried oregano.
- Cut the cherry tomatoes in halves and squeeze them in your hands over the barley rusk.
- Season with salt and sprinkle with the rest dried oregano.
- Toss over the rest of the ingredients and drizzle with 1 Tbsp olive oil.