Ζυμαρικά με Κολοκύθα & Φασκόμηλο | Vegan, Χωρίς Αλάτι
Τελευταία δοκιμασία: που βρίσκεται η νοστιμιά όταν είναι απαγορευμένο το αλάτι;
Λύση: Στα πολλά μυρωδικά, σκόρδο και κρεμμύδι.
Αν και είχα αμφιβολίες, τελικά το φαγάκι μου βγήκε νόστιμο. Και εύκολο. Και διαφορετικό.
Χρησιμοποίησα πάλι το αγαπημένο μου λαχανικό της εποχής, την κίτρινη (ή πορτοκαλί) κολοκύθα. Αφού την έκανα σούπα, κέικ, smoothie, είπα να την κάνω και σάλτσα για ζυμαρικά. Ετοιμαστείτε και για ριζότο κολοκύθας. Έρχεται!
Η συνταγή που ακολουθεί αποτελεί τη δική μου πρόταση για τη δεύτερη δοκιμασία στα πλαίσια του διαγωνισμού Food Blog Awards 2015 που διοργανώνει το BHMA Gourmet. (Εάν θέλετε να στηρίξετε την υποψηφιότητά μου, κάντε κλικ εδώ και πατήστε “like” κάτω από το “visit blog” στο τέλος της καταχώρησης. Η ψηφοφορία συνεχίζεται μέχρι 14 Δεκεμβρίου).
Εδώ λοιπόν, στο τέλος του διαγωνισμού, θα ήθελα να αναφερθώ στη μεγάλη τιμή που μου έκανε το περιοδικό BHMA Gourmet που με συμπεριέλαβε στους φιναλίστ του διαγωνισμού για την κατηγορία Special Diet. Η όλη προσπάθεια από πλευράς μου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια καθαρά σαν χόμπι, πάθος, διάθεση να μοιραστώ όλα όσα μαθαίνω διαβάζοντας αλλά και βιώνοντας τις αλλαγές που επέφερε στο σώμα μου και στη ζωή μου η τόσο σημαντική αλλαγή της διατροφής μου.
Και η αλλαγή φυσικά συνεχίζεται. Κάθε μέρα ανακαλύπτω κάτι καινούργιο απλά ακούγοντας το σώμα μου και ικανοποιώντας τις ανάγκες του. Είναι τόσο απλό… Αν και πέρασα από στάδια ακαμψίας με το θέμα της διατροφής, τώρα είμαι πιο ευέλικτη και ίσως κάποια στιγμή ενδώσω και σε κάποιον γλυκό πειρασμό. Δεν πειράζει όμως γιατί ξέρω ότι και τα διαλείμματα κάνουν καλό γιατί μας θυμίζουν τη σημασία των αποφάσεών μας. Έτσι λοιπόν…
Π Ε Ι Ρ Α Μ Α ΤΙ Σ Θ Ε Ι Τ Ε !
(Σε όλους τους τομείς… ξεκινώντας από την κουζίνα)
Υλικά: (Για 2 μερίδες)
- 1/2 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας (έβαλα σέλινο)
Για τη σάλτσα:
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 φυλλαράκια ξερό φασκόμηλο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ. βασιλικό ξερό
- 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
- 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 2 κούπες κίτρινη (ή πορτοκαλί) κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
- 1 κούπα νερό φιλτραρισμένο
- 1/2 βιολογικό κύβο λαχανικών χωρίς αλάτι
- 1/2 κούπα γάλα αμυγδάλου
Για το μίγμα παξιμαδιού:
- 1/4 κούπας τριμμένο κρίθινο παξιμάδι
- 1/4 κούπας καρύδια ωμά
- 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
- 1 κ.γ. ξερό κρεμμύδι
- 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
Εκτέλεση:
- Βράστε τα ζυμαρικά σε άφθονο νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει λίγο ελαιόλαδο.
- Στραγγίστε τα και αφήστε τα στην άκρη.
Για το μίγμα παξιμαδιού:
- Ρίξτε όλα τα υλικά στο multi και ανακατέψτε.
Για τη σάλτσα:
- Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το φασκόμηλο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά για 2-3 λεπτά. Βγάλτε το φασκόμηλο να μην πικρίσει, ψιλοκόψτε το και αφήστε το στην άκρη.
- Ρίξτε την κολοκύθα και ανακατέψτε λίγο ακόμη.
- Προσθέστε το νερό και τον κύβο λαχανικών και σιγοβράστε με κλειστό καπάκι περίπου 15 λεπτά, έως ότου μαλακώσει η κολοκύθα.
- Όταν η κολοκύθα θα έχει μαλακώσει και θα έχει μείνει με ελάχιστο νεράκι, μεταφέρετε το μίγμα στο blender και πολτοποιήστε προσθέτοντας και το γάλα αμυγδάλου.
- Μεταφέρετε το μίγμα ξανά στην κατσαρόλα και εάν είναι πολύ υδαρές βράστε λίγο ακόμη για να πήξει.
- Προσθέστε τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατέψτε καλά.
- Μεταφέρετε τα ζυμαρικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίστε με το μίγμα παξιμαδιού και το ψιλοκομμένο φασκόμηλο.
- Ψήστε στο γκριλ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Σερβίρετε.
Και φυσικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τα super market ΑΒ Βασιλόπουλος για τη χορηγία καθ΄ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.