Μελομακάρονα Χωρίς Ζάχαρη | Vegetarian
Έφτασαν κιόλας τα Χριστούγεννα. Μου φαίνεται απίστευτο πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός! Έφτασε και η ώρα για τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Μελομακάρονα. Χωρίς ζάχαρη. Με αλεύρι ζέας. Με λιγότερο λάδι και έντονο άρωμα πορτοκαλιού. Με λεπτόρευστο σιρόπι μελιού.
Ψήνεστε;
Τη συνταγή τη βρήκα σε μια ιστοσελίδα όχι ελληνική, αλλά καλιφορνέζικη, από μια Corton Vert Chef η οποία τρελαίνεται για την ελληνική κουζίνα. (Αυτό μας βολεύει πολύ). Και πως ονομάζει τη σελίδα της; Μα φυσικά thegreekbite.
Υλικά: (για 30 μικρά μελομακάρονα)
Για τα μελομακάρονα:
- 2 1/2 κούπες αλεύρι ζέας
- 1 κούπα καρύδια αλεσμένα σε αλεύρι
- 1/2 κ.σ. σόδα μαγειρικής
- 1 1/2 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 2/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 2 κ.σ. μέλι
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
- 1 1/2 κούπες φιλτραρισμένο νερό
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κούπα μέλι
- 2 ξυλαράκια κανέλας
- 2 κ.σ. αllspice
- φλούδα 1/2 πορτοκαλιού
Για το γαρνίρισμα:
- 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
- 1/2 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
Για τα μελομακάρονα:
- Σε ένα μπολ αναμίξτε πολύ καλά τα στεγνά υλικά.
- Σε δεύτερο μπολ αναμίξτε τα υγρά υλικά.
- Ρίξτε το υγρό μίγμα στο μίγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
- Πλάστε μικρά μπαλάκια και απλώστε τα σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C (στον αέρα) για 20-25 λεπτά.
Για το σιρόπι:
- Όση ώρα ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάστε το σιρόπι.
- Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώστε και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
- Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο σιροπιάστε τα με το ζεστό σιρόπι (να είναι και τα δύο ζεστά).
- Στη 1/2 ώρα γυρίστε τα μελομακάρονα ανάποδα για να σιροπιαστούν και από την πάνω πλευρά. Και ξαναγυρίστε τα πολλές φορές για να μελώσουν.
- Πασπαλίστε με το τριμμένο καρύδι και την κανέλα.
Και του χρόνου με υγεία!