Μουσακάς | Vegan

Μουσακάς_1

Έχω ήδη αναφέρει πόσο πολύ αγαπώ τη μελιτζάνα. Τρελαίνομαι για τη γεύση της, για τη βελούδινη υφή της και για την προσαρμοστικότητά της. Συνεργάζεται καλά με πολλά λαχανικά, όσπρια (βλ. ρεβίθια με μελιτζάνα & σάλτσα ντομάτας), δημητριακά και το αποτέλεσμα είναι πάντα γευστικότατο.

Μουσακάς_2

Σήμερα ξεκίνησα με σκοπό να μαγειρέψω ιμάμ και κατέληξα να φτιάχνω μουσακά. Πως έγινε αυτό; Ήταν η έμπνευση της στιγμής. Και ομολογώ ότι η έμπνευση απέδωσε καρπούς γιατί το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και πολύ γευστικό. Η προετοιμασία βέβαια ήταν χρονοβόρα αλλά η τελική ανταμοιβή ανταποδοτική. 

Μουσακάς_3

Υλικά: (για 4 άτομα)

Για τα λαχανικά:

  • 3-4 μικρές βιολογικές μελιτζάνες (περίπου 500 γρ.)
  • 3-4 μικρές βιολογικές πατάτες (περίπου 500 γρ.)
  • ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Για τη σάλτσα:

  • 1 καρότο
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • 2 μεσαίες ντομάτες (ή 1 κούπα passata ντομάτας)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κούπες κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια porcini κομμένα σε κομματάκια
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊδανό
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. γλυκειά πάπρικα
  • 7-8 στήμονες κρόκου Κοζάνης

Για την επικάλυψη και την τελική σύνθεση:

Εκτέλεση:

Προετοιμασία για τα λαχανικά:

  • Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες κατά μήκος. Τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις βάζετε σε ένα ταψί να ξεπικρίσουν για 1/2 ώρα. Τις ξεπλένετε και τις αραδιάζετε σε μια στρώση σε ένα ταψί, τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, αλατίζετε ελαφρώς και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 1/2 ώρα συνολικά (στα 15 λεπτά γυρίστε τις και ψήστε από την άλλη πλευρά άλλα 15 λεπτά).
  • Κόβετε τις πατάτες σε λεπτές φέτες κατά μήκος. Τις αραδιάζετε σε ένα ταψί και ακολουθείτε την παραπάνω διαδικασία.
  • Μπορείτε να ψήσετε και τα δύο ταψιά ταυτόχρονα, στον αέρα.

Για τη σάλτσα:

  • Όση ώρα ψήνονται τα λαχανικά ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας. 
  • Βάζετε στο multi την ντομάτα, την πιπεριά και το καρότο και τα πολτοποιήτε. Τα αφήνετε στην άκρη.
  • Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σε αυτή τη φάση προσθέστε τον κουρκουμά και τα πιπέρια για να βγάλουν τα έλαιά τους και να αναδυθούν τα αρώματά τους.
  • Προσθέστε τον πολτό ντομάτας που ετοιμάσατε προηγουμένως και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σιγοβράστε για 15 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Για την επικάλυψη:

  • Ετοιμάστε την επικάλυψη έτσι όπως αναφέρεται στη συνταγή και αφήστε τη στην άκρη.

Για την τελική σύνθεση:

  • Λαδώστε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίστε το με τη φρυγανιά.
  • Απλώστε σε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες.
  • Περιχύστε με τη μισή σάλτσα ντομάτας.
  • Απλώστε πάνω από τη σάλτσα τις πατάτες σε μια στρώση.
  • Περιχύστε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.
  • Απλώστε πάνω από τη σάλτσα τις υπόλοιπες μελιτζάνες σε μια στρώση.
  • Στρώστε πάνω από τις μελιτζάνες τη σάλτσα επικάλυψης.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους  180 °C για 1/2 ώρα.
  • Αφήνετε να κρυώσει λίγο για να μπορέσετε να το κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Extra tips:
  • Αντί για την πικάντικη σάλτσα “τυριού” μπορείτε να βάλετε την κλασική σάλτσα μπεσαμέλ με φυτικό γάλα.

Leave a Reply