Μπισκότα με κινόα & καρύδα | Vegan
Τις προάλλες έβρασα κινόα αλλά επειδή φάγαμε έξω έμεινε παραπονεμένη στο ψυγείο. Τι να κάνω λοιπόν, την επόμενη μέρα άρχισα να ψάχνω για συνταγές στο διαδίκτυο. Μετά από αναζήτηση βρήκα δύο: μια για μπισκοτάκια και μια για μπιφτεκάκια. Τις έκανα και τις δύο. Δεν σας κρύβω ότι καθώς παρασκεύαζα τις συνταγές είχα τις επιφυλάξεις μου γιατί η κινόα είναι ένα ιδιαίτερο υλικό, με μοναδική υφή και γεύση. Τόλμησα όμως και το αποτέλεσμα βγήκε απρόσμενα γευστικό.
Πρώτα θα σας παρουσιάσω τα μπισκοτάκια. Η αρχική συνταγή είναι από εδώ.
Υλικά: (για περίπου 20 μπισκοτάκια)
- 1 κούπα βρασμένη κινόα
- 1 κούπα αλεύρι βρώμης
- 1/2 κούπα ζάχαρη καρύδας
- 1/2 κούπα τριμμένη καρύδα
- τους κόκκους από 1 μπαστουνάκι βανίλιας (ή 1 κ.γ. αλεσμένη βιολογική βανίλια)
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/3 κούπας μαύρες σταφίδες
- 2 “αυγά” λιναρόσπορου
- 1/2 κούπα λυωμένο λάδι καρύδας (σε bain marie)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμίξτε όλα τα στεγνά υλικά.
- Προσθέστε τα “αυγά” λιναρόσπορου και το λάδι καρύδας και ανακατέψτε καλά με τα χέρια.
- Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για 15 λεπτά για να σφίξει.
- Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάστε μικρά στρογγυλά μπισκοτάκια και πατήστε τα με την παλάμη σας να γίνουν επίπεδα.
- Απλώστε τα μπισκοτάκια πάνω σε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα για 15 λεπτά περίπου (θα το καταλάβετε ότι είναι έτοιμα γιατί η κουζίνα σας θα μοσχομυρίσει βανίλια).
- Τα μπισκότα θα είναι πολύ μαλακά μόλις τα βγάλετε από το φούρνο. Μόλις κρυώσουν όμως θα είναι ok. Αφήστε τα λοιπόν να κρυώσουν στο ταψί και στη συνέχεια αποθηκεύστε τα σε ένα γυάλινο τάπερ στο ψυγείο.
Extra Tips:
- Εάν διαθέτετε κουζινομηχανή μπορείτε να παρασκευάσετε τη ζύμη ακόμα πιο εύκολα ως εξής: βάλτε πρώτα τα στεγνά υλικά και ανακατέψτε τα ελαφρά και στη συνέχεια προσθέστε τα υγρά υλικά και ανακατέψτε ξανά τόσο, όσο για να αναμιχθούν ομοιογενώς τα συστατικά. Αφήστε τις σταφίδες για το τέλος. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν θα διακρίνονται στη ζύμη η κινόα και οι νιφάδες καρύδας γιατί θα έχουν πολτοποιηθεί (αυτό ίσως είναι καλύτερο για την περίπτωση που έχετε παιδάκια). Εσείς διαλέγετε τη μέθοδο που σας βολεύει.
- Το αλεύρι βρώμης είναι πολύ απλά βρώμη αλεσμένη στο multi.
- Εάν το επιθυμείτε μπορείτε να αντικαταστήσετε τις σταφίδες με cacao nibs ή με νιφάδες πικρής σοκολάτας με στέβια.