Πικάντικα Κόκκινα Φασόλια| Vegan
Για τους χορτοφάγους τα όσπρια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτείνης. Προσωπικά τα λατρεύω! Το εβδομαδιαίο μου μενού περιέχει σίγουρα τρία γεύματα με όσπρια.
Σήμερα μαγείρεψα κόκκινα φασόλια και τα έκανα πικάντικα, με βάση τη συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου στο βιβλίο “Νηστήσιμα και Υγιεινά – Α’ Τόμος“. Φυσικά έκανα και τις μικρές παρεμβάσεις μου (όπως πάντα) και το αποτέλεσμα βγήκε καταπληκτικό. Τα έβρασα στη χύτρα γιατί βιαζόμουνα και σας ενημερώνω ότι δεν έχασαν καθόλου γευστικά ή οπτικά. Χύλωσαν τέλεια και έγιναν μούρλια! Τα συνόδευσα με σαλάτα baby σπανάκι-άνηθο-κρεμμυδάκι-λιναρόσπορο-ηλιόσπορους με dressing λάδι-μηλόξυδο-μουστάρδα-σάλτσα ροδιού και ομολογώ ότι έφαγα… βασιλικά!
Υλικά:
- 2 κούπες φασόλια κόκκινα, ξερά
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 2 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
- 1 ροδέλα ginger πάχους 1 εκ. τριμμένη
- 1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 3 κούπες νερό βρασμένο
- 1 κύβο λαχανικών
- 5-6 στήμονες κρόκου Κοζάνης
- 2 κ.γ. ανθό αλατιού
- πιπέρι μαύρο (κατά βούληση)
- πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκειά
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 1/2 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
- 1/4 κ.γ. κύμινο
- 1 κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό (ή κόλιανδρο)
Εκτέλεση:
- Μουλιάστε τα ξερά φασόλια αποβραδίς.
- Την επόμενη μέρα στραγγίξτε τα και αφήστε τα στην άκρη.
- Ρίξτε το λάδι στη χύτρα και σοτάρετε για 1 λεπτό το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο, το σκόρδο και το ginger.
- Προσθέστε τα στραγγισμένα φασόλια.
- Προσθέστε την ντομάτα και το ζεστό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τον κύβο λαχανικών. Θα πρέπει τα υγρά να καλύπτουν τα φασόλια.
- Καρυκεύστε με τα μπαχαρικά .
- Κλείστε τη χύτρα και βράζετε για 20 λεπτά από τη στιγμή που αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα. (Εννοείται ότι μόλις αρχίσει να σφυρίζει χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς τόσο, ώστε να υπάρχει ένα ελαφρύ σφύριγμα, σημάδι ότι το φαγητό μέσα βράζει υπό πιέση).
- Ανοίξτε τη χύτρα, γαρνίρετε με το ψιλοκομμένο μαϊδανό και σερβίρετε.
Extra tips:
- Εάν δεν χρησιμοποιείτε τη χύτρα, βράστε το φαγητό στην κατσαρόλα για περίπου 2 ώρες.
- Μπορείτε να προσθέσετε και καλαμπόκι ή/και πατάτες κομμένες σε κυβάκια.
- Το καλοκαίρι μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ξερά φασόλια με φρέσκα μπαρμπουνοφάσουλα και να τα βράσετε στην κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα.