Πικάντικα Κόκκινα Φασόλια| Vegan

Φασόλια κόκκινα πικάντικα_close-up

Για τους χορτοφάγους τα όσπρια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτείνης. Προσωπικά τα λατρεύω! Το εβδομαδιαίο μου μενού περιέχει σίγουρα τρία γεύματα με όσπρια.

Φασόλια κόκκινα πικάντικα_from the top

Σήμερα μαγείρεψα κόκκινα φασόλια και τα έκανα πικάντικα, με βάση τη συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου στο βιβλίο “Νηστήσιμα και Υγιεινά – Α’ Τόμος“. Φυσικά έκανα και τις μικρές παρεμβάσεις μου (όπως πάντα) και το αποτέλεσμα βγήκε καταπληκτικό. Τα έβρασα στη χύτρα γιατί βιαζόμουνα και σας ενημερώνω ότι δεν έχασαν καθόλου γευστικά ή οπτικά. Χύλωσαν τέλεια και έγιναν μούρλια! Τα συνόδευσα με σαλάτα baby σπανάκι-άνηθο-κρεμμυδάκι-λιναρόσπορο-ηλιόσπορους με dressing λάδι-μηλόξυδο-μουστάρδα-σάλτσα ροδιού και ομολογώ ότι έφαγα… βασιλικά!

Φασόλια κόκκινα πικάντικα_lunch

Υλικά:
  • 2 κούπες φασόλια κόκκινα, ξερά
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
  • 1 ροδέλα ginger πάχους 1 εκ. τριμμένη
  • 1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 3 κούπες νερό βρασμένο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 5-6 στήμονες κρόκου Κοζάνης
  • 2 κ.γ. ανθό αλατιού
  • πιπέρι μαύρο (κατά βούληση)
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκειά
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
  • 1/4 κ.γ. κύμινο
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό (ή κόλιανδρο)
Εκτέλεση:
  • Μουλιάστε τα ξερά φασόλια αποβραδίς.
  • Την επόμενη μέρα στραγγίξτε τα και αφήστε τα στην άκρη.
  • Ρίξτε το λάδι στη χύτρα και σοτάρετε για 1 λεπτό το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο, το σκόρδο και το ginger.
  • Προσθέστε τα στραγγισμένα φασόλια.
  • Προσθέστε την ντομάτα και το ζεστό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τον κύβο λαχανικών. Θα πρέπει τα υγρά να καλύπτουν τα φασόλια.
  • Καρυκεύστε με τα μπαχαρικά .
  • Κλείστε τη χύτρα και βράζετε για 20 λεπτά από τη στιγμή που αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα. (Εννοείται ότι μόλις αρχίσει να σφυρίζει χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς τόσο, ώστε να υπάρχει ένα ελαφρύ σφύριγμα, σημάδι ότι το φαγητό μέσα βράζει υπό πιέση).
  • Ανοίξτε τη χύτρα, γαρνίρετε με το ψιλοκομμένο μαϊδανό και σερβίρετε.
Extra tips: 
  • Εάν δεν χρησιμοποιείτε τη χύτρα, βράστε το φαγητό στην κατσαρόλα για περίπου 2 ώρες.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και καλαμπόκι ή/και πατάτες κομμένες σε κυβάκια.
  • Το καλοκαίρι μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ξερά φασόλια με φρέσκα μπαρμπουνοφάσουλα και να τα βράσετε στην κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα.

Φασόλια κόκκινα πικάντικα

Leave a Reply