Ρεβιθόσουπα με σέσκουλα, κάρυ & γάλα καρύδας | Vegan

Ρεβιθόσουπα με σέσκουλα, κάρυ & γάλα καρύδας_ready to eat

Λατρεύω τα ρεβίθια! Δώστε μου ρεβιθόσουπα, χούμους, ρεβιθάδα Σίφνου (στο πήλινο), φαλάφελ και πάρτε μου την ψυχή! Σήμερα ήμουν μόνη στο σπίτι και αποφάσισα μαγειρέψω τα βρασμένα ρεβίθια που είχα φυλάξει στην κατάψυξη (πάντα βράζω μια μεγάλη ποσότητα και τα διατηρώ σε γυάλινα βάζα στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση).

Αναζητώντας στο διαδίκτυο μια διαφορετική συνταγή, έπεσα στην ιστοσελίδα της Brooke McLay και σε μια συνταγή με ρεβίθια με ινδικές επιρροές. Άνοιξα τα ντουλάπια της κουζίνας και για καλή μου τύχη είχα γάλα καρύδας και κάρυ, και μόλις είχα αγοράσει φρέσκα, πεντανόστιμα, βιολογικά σέσκουλα.

Ρεβιθόσουπα με σέσκουλα, κάρυ & γάλα καρύδας_ingredients

Από το πρωί ανυπομονούσα να έρθει το μεσημέρι για να φτιάξω την καινούρια μου συνταγή. (Μην με περνάτε για περίεργη. Απλά, η μαγειρική μου αρέσει τρελά και αποτελεί πραγματική ψυχοθεραπεία για μένα). Η συνταγή είναι πανεύκολη διότι τα ρεβίθια ήταν ήδη βρασμένα και το μόνο που ήθελε ήταν ένα ελαφρύ βράσιμο για να δέσουν μεταξύ τους οι γεύσεις.

Ρεβιθόσουπα με σέσκουλα, κάρυ & γάλα καρύδας_close-up

Υλικά: (2 μερίδες)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 μικρά καρότα, κομμένα σε κυβάκια
  • 1 βιολογικό κύβο λαχανικών
  • 5-6 στήμονες κρόκου Κοζάνης (προαιρετικό)
  • 2 1/2 κούπες νερό
  • 2 κ.γ. κάρυ
  • 1 κ.γ. garam masala
  • 1 κουτί γάλα καρύδας  (400ml)
  • 2 κούπες βρασμένα ρεβίθια
  • 2 χούφτες σέσκουλα χοντροκομμένα
  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού
  • πιπέρι
 Εκτέλεση:
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό περίπου.
  • Προσθέτετε τα καρότα, το νερό, τον κύβο λαχανικών και το κρόκο Κοζάνης. Βράζετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
  • Προσθέτετε το κάρυ, το garam masala, το γάλα καρύδας, τα ρεβύθια, τα σέσκουλα και αλατοπιπερώνετε.
  • Βράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα σέσκουλα και να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Σερβίρετε τη σούπα ζεστή.

Ρεβιθόσουπα με σέσκουλα, κάρυ & γάλα καρύδας

Extra tips:

  1. Το garam masala είναι ένα από τα κυριότερα μίγματα μπαχαρικών της Ινδικής Κουζίνας. Το αγοράζετε από τα καταστήματα μπαχαρικών ή το φτιάχνετε μόνοι σας με βάση αυτή τη συνταγή. Επειδή εγώ κάνω ομοιοπαθητική και δεν επιτρέπεται να καταναλώνω κανέλα και γαρύφαλο, αντικατέστησα τη δόση με 1/2 κ.γ. κόλιανδρο και 1/2 κ.γ. κύμινο (το κάρδαμο μου είχε τελειώσει).
  2. Το γάλα καρύδας το βρίσκετε στα super market στα ράφια με τα κινέζικα προϊόντα ή στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
  3. Ο ανθός αλατιού είναι η καλύτερη ποιότητα θαλασσινού αλατιού που μπορείτε να αγοράσετε. Μαζεύεται με το χέρι από τις φυσικές λιμνούλες που δημιουργούνται στα βράχια μέσα στη θάλασσα και είναι ό,τι πιο αγνό υπάρχει. Τον αγοράζετε από τα super market ή τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Εγώ αγοράζω πολλές συσκευασίες από την έκθεση Κρητικών προϊόντων που γίνεται δύο φορές το χρόνο στην πλατεία Αριστοτέλους (στη Θεσσαλονίκη).
  4. Τα σέσκουλα είναι  πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο, νάτριο και ασβέστιο. (Το ασβέστιο μπορεί να μην είναι διαθέσιμο για να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό, λόγω της παρουσίας του οξαλικού οξέως). Είναι προτιμότερο να μην βράζονται πολύ ώρα, επειδή έτσι ελαττώνεται η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες. Τα σέσκουλα είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε αλκαλικά κατάλοιπα. Βοηθούν στην πρόληψη των κρυολογημάτων και κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα.
    (Πηγή: Jensen, B. (2008), “Φυσικές τροφές που θεραπεύουν“, Εκδόσεις Modern Times).

Leave a Reply