Σοκολατένια Τούρτα με Μους Αβοκάντο | Raw-Vegan
Στη φάση εισαγωγής μου στη χορτοφαγία όταν καμιά φορά ήμουν έξω για φαγητό και έβλεπα τα υπέροχα και εθιστικά προφιτερόλ, μού ‘ρχονταν να ενδώσω. Τι μαρτύριο περνούσα, εγώ, μια σοκολατομανής!
Έπρεπε λοιπόν να βρώ ένα υποκατάστατο το οποίο θα είναι τίγκα στη σοκολάτα και θα έχει βελούδινη υφή. Ακατόρθωτο; Μπα, δεν θα το έλεγα! Η φύση μας προσφέρει τόσο ωραία και αγνά υλικά τα οποία εάν συνδυαστούν σωστά και με φαντασία μας προσφέρουν γαστρονομικές συγκινήσεις που δεν περιμέναμε. Μια από αυτές είναι και η σοκολατένια μους αβοκάντο που γίνεται πανεύκολα στο multi με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας (ή μπορούμε να βρούμε στο πλησιέστερο super-market).
Υλικά: (4 μερίδες)Για τη βάση:
- 1/2 κούπα χουρμάδες medjool (περίπου 6 τμχ)
- 1/4 κούπας καρύδια
- 1/4 κούπας αμύγδαλα ωμά
- 1/4 μπαστουνάκι βανίλιας (τους σπόρους)
- 2 ώριμα αβοκάντο μετρίου μεγέθους
- 2 κ.σ. ωμό κακάο
- 2 κ.σ. χαρουπόσκονη (ή extra κακάο)
- 4 κ.σ. σιρόπι αγαύης
- 1 κ.σ. ξύσμα βιολογικού πορτοκαλιού
- 1/2 μπαστουνάκι βανίλιας (τους σπόρους)
- 1 πρέζα ανθό αλατιού
- φιλέ αμυγδάλου για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Χτυπήστε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στην κουζινομηχανή με τη λεπίδα S ή στο multi.
- Προσθέστε τους χουρμάδες και τη βανίλια και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κολλώδης ζύμη.
- Στρώστε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 12 εκ. και τοποθετείστε το στο ψυγείο για να σφίξει.
- Ετοιμάστε τη μους χτυπώντας στην κουζινομηχανή όλα τα υλικά που αναφέρονται μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα.
- Στρώστε τη μους πάνω από τη βάση, σκεπάστε με διαφανή μεμβράνη και αφήστε την τούρτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες (ιδανικά, όλο το βράδι).
- Την επόμενη μέρα ξεφορμάρετε περνώντας προσεκτικά με ένα μαχαίρι τα τοιχώματα και γαρνίρετε με φιλέ αμυγδάλου ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.
Extra tips:
- Εάν δυσκολεύεστε να πολτοποιήσετε τους χουρμάδες στο multi, μπορείτε να τους μουλιάσετε για 1 ώρα σε χλιαρό νερό για να μαλακώσουν. Μετά θα τους στραγγίσετε και θα τους χρησιμοποιήσετε στη συνταγή.
- Τα αβοκάντο πρέπει να είναι ώριμα και μαλακά.
- Για τη βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι μίγμα ξηρών καρπών έχετε διαθέσιμο στο σπίτι.