Τηγανήτες με Άλειμμα Σοκολάτας | Pancakes with Chocolate Spread | Vegan

Pancakes με άλλειμα σοκολάτας_3

Σήμερα ξύπνησα με διάθεση για μια καινούρια εμπειρία. Και έφτιαξα για πρώτη μου φορά pancakes, τις αμερικάνικες τηγανήτες. (Με ωροσκόπο Ταύρο πολλές από τις “ωραίες” μου εμπειρίες σχετίζονται με το καλό φαγητό…).
Βρήκα συνταγή που πιο υγιεινή δε νομίζω να υπάρχει και έφτιαξα αυτοσχεδιάζοντας ένα ακόμα πιο υγιεινό άλειμμα σοκολάτας γιατί, Κυριακή είναι… να μην το τερματίσω;Pancakes με άλλειμα σοκολάτας_2

Ο καιρός δεν βοήθησε για τη φωτογράφηση καθότι βροχερός, το πιάτο παραείναι πράσινο, αλλά… δε βαριέσαι… ποιος είναι τέλειος; Ουδείς…
Και δεν το έκοψα για να το δείτε από μέσα γιατί το στημένο πιάτο ήταν το πρωινό για το Κατερινάκι που διαβάζει για τις Πανελλήνιες (μα πότε θα καταργηθούν επιτέλους;).

Για τις τηγανήτες:

Υλικά: (για 4 τηγανήτες)
  • 1 κούπα νιφάδες βρώμης
  • 1/4 κούπας φυτικό γάλα (έβαλα γάλα ρυζιού)
  • 1 ώριμη μπανάνα
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα (χωρίς αλουμίνιο)
  • 1 κ.σ. μηλόξυδο
  • 1 κ.σ. συκόμελο (ή οποιοδήποτε υγρό γλυκαντικό της επιλογής σας)
  • 1/4 κ.γ. σκόνη βανίλιας
Εκτέλεση:
  • Βάλτε τη βρώμη στον επεξεργαστή τροφών και αλέστε την  σε αλεύρι.
  • Ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά στον επεξεργαστή τροφών και ανακατέψτε μέχρι το μίγμα να γίνει μια ομοιογενής ρευστή ζύμη.
  • Αφήστε το μίγμα να ξεκουραστεί 5-10 λεπτά για να απορροφήσει η βρώμη τα υγρά και να πήξει.
  • Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ρίξτε με ένα κουτάλι το 1/4 της ζύμης.
  • Τηγανίστε για 1-2 λεπτά και αναποδογυρίστε την τηγανήτα με μια σπάτουλα. Τηγανίστε και από την άλλη πλευρά.
  • Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  • Γαρνίρετε με το άλειμμα σοκολάτας και απολαύστε ένα σούπερ υγιεινό πρωινό.

 

Για το άλειμμα σοκολάτας:

Υλικά: (για 2 κούπες)
  • 1 1/2 κούπες ωμά αμύγδαλα
  • 1 κούπα καρύδια
  • 2 κ.σ. χαρουπόμελο  (ή οποιοδήποτε υγρό γλυκαντικό της επιλογής σας)
  • 1 κούπα φυτικό γάλα (εγώ έβαλα γάλα ρυζιού το οποίο είναι αρκετά γλυκό, οπότε αν βάλετε άλλο γάλα ίσως χρειαστεί να προσθέσετε παραπάνω χαρουπόμελο)
  • 2 κ.σ. ωμό κακάο
  • 2 κ.σ. χαρουπόσκονη
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας
  • μια πρέζα ανθό αλατιού
Εκτέλεση:
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 150°C. Απλώστε τους ξηρούς καρπούς σε ένα ταψί και ψήστε τους για 10 λεπτά. Βγάλτε τους από το φούρνο και αφήστε τους να κρυώσουν για 5 λεπτά.
  • Τοποθετήστε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφών και ανακατέψτε μέχρι το μίγμα να αποκτήσει μια βελούδινη μορφή ανακατεύοντας συχνά τα πλαϊνά με μια σπάτουλα.
  • Φυλάξτε το άλειμμα σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

 

Extra Tip:
  • Μπορείτε να κάνετε διπλή δόση ζύμης και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο 2-3 μέρες.

 

 

Version in English

Pancakes με άλλειμα σοκολάτας_1

Sunday is the perfect day for a lazy and slow breakfast full of nutritious ingredients… 

 

For the pancakes:

Ingredients: (for 4 pancakes)
  • 1 cup rolled oats 
  • 1/4 cup plant milk of choice (I used rice milk)
  • 1 ripe banana
  • 1 tsp baking soda (aluminum free)
  • 1 Tbsp apple cider vinegar
  • 1 Tbsp fig syrup (or any liquid sweetener of your choice)
  • 1/4 tsp vanilla powder
Instructions:
  • Put the oats in the food processor and grind  them into flour.
  • Add all the other ingredients in the food processor and blend until smooth.
  • Allow the batter to rest for 5-10 minutes, giving the oats time to absorb liquid and thicken.
  • Preheat a nonstick pan over medium high heat. Once hot, pour in ¼ batter.
  • Cook for 1-2 minutes and flip with a spatula. Cook the other side.
  • Repeat until all the batter is used up.
  • Add the chocolate spread as a topping and enjoy a healthy breakfast.

 

For the chocolate spread:

Ingredients: (for 2 cups)
  • 1 1/2 cups raw almonds
  • 1 cup raw walnuts 
  • 2 Tbsp carob syrup (or any liquid sweetener of your choice)
  • 1 cup plant milk of your choice (I used rice milk which is relatively sweet, so if you use another milk maybe you’ll need to add some extra sweetener)
  • 2 Tbsp raw cacao powder
  • 2 Tbsp carob powder
  • 1 Tbsp coconut oil
  • a pinch of fine sea  salt
 
Instructions:
  • Preheat oven to 150°C. Spread nuts evenly on a baking sheet and bake for 10 minutes. Set aside to cool for 5 minutes.
  • Add all the ingredients in a food processor and blend thoroughly until a velvety bαtter forms, scraping down sides as needed.
  • Keep the spread in a glass jar in the refrigerator.

 

Extra Tip:
  • You can make a double dosage of batter and keep it in the fridge for 2-3 days.

 

Η αρχική συνταγή για τις τηγανήτες είναι από την ιστοσελίδα thebigmansworld.com.

Leave a Reply