Φάβα με Καραμελωμένα Κρεμμύδια | Fava with Caramelised Onions | Vegan

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια_3

Λ α τ ρ ε ύ ω  τ η  φ ά β α . . .

Υλικά (για 2 άτομα):

Για τη φάβα:

  • 1 κούπα κίτρινη φάβα
  • 3 κούπες φιλτραρισμένο νερό
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο, γλυκιά πάπρικα & κάπαρη για το σερβίρισμα

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. φιλτραρισμένο νερό
Εκτέλεση:

Για τη φάβα:

  • Ξεπλύντε πολύ καλά τη φάβα μέχρι να τρέχει καθαρό το νερό.
  • Σε μια κατσαρόλα βάλτε τη φάβα, το νερό, το κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης και μόλις πάρουν βράση χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα περίπου. Αν το νερό σωθεί, προσθέστε λίγο ακόμη (βραστό). Ανά διαστήματα ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι. Όταν η φάβα θα είναι έτοιμη θα είναι σχεδόν λιωμένη.
  • Μόλις βράσει η φάβα μεταφέρετέ την σε ένα blender και προσθέστε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και πολτοποιήστε. Η φάβα θα πρέπει να γίνει βελούδινη. Αρχικά θα είναι ρευστή αλλά όταν κρυώσει θα πήξει.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέστε τα κρεμμύδια. χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι τα κρεμμύδια να μαραθούν, 5-10 λεπτά.
  • Προσθέστε τη ζάχαρη καρύδας και το βαλσάμικο ξύδι και συνεχίστε το ανακάτεμα. Στο τέλος ρίξτε στο τηγάνι μια κ.σ. νερό και ανακατέψτε καλά να ξεκολλήσει η καραμέλα από τον πάτο του τηγανιού.

Για το σερβίρισμα:

  • Σερβίρετε τη φάβα σε ένα μπολ.
  • Ρίξτε από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια και γαρνίρετε με ελαιόλαδο, γλυκιά πάπρικα και κάπαρη.

 

 

Version in English

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια_2

I absolutely looove fava!

Ingredients (for 2 persons):

For the fava:

  • 1 cup yellow fava
  • 3 cups filtered water
  • 1 small onion cut in 4
  • 1 barley leaf
  • 2 Tbsp extra virgin olive oil
  • 1 Tbsp fresh lemon juice
  • 1 tsp fine sea salt
  • freshly ground pepper
  • olive oil, sweet paprika & capers for serving

For the caramelized onions:

  • 2 Tbsp extra virgin olive oil
  • 1 big onion cut in stripes
  • 1 Tbsp coconut sugar
  • 1 Tbsp balsamic vinegar
  • 1 Tbsp filtered water
Instructions:

For the fava:

  • Rinse the fava very well until the water comes out clean.
  • Put the fava beans, water, onion and barley leaf in a saucepan and bring them to a boil. Lower the heat and cook with the lid on for about 1 hour. If the water isn’t enough, add some more (hot). Stir occasionally with a wooden spoon. When fava is ready, it will almost be creamy. 
  • Put the fava in a blender, add the olive oil, lemon juice, salt and pepper and blend until smooth. It will be quite fluid while hot, but it will be thicker as it cools down.

For the caramelized onions:

  • Heat the olive oil in a skillet and add the onions. Lower the heat and stir constantly until the onions become translucent and soft, for 5-10 min.
  • Add the coconut sugar and balsamic vinegar and keep stirring. when ready, add 1 Tbsp of water and stir vividly.

Serving:

  • Serve the lava in a bowl.
  • Top it with the caramelized onions, drizzle some olive oil and sprinkle sweet paprika and capers.

Leave a Reply