Φακές Σούπα | Vegan
Οι φακές σούπα είναι ένα κλασικό, εβδομαδιαίο, χειμωνιάτικο φαγητό. Γίνονται εύκολα, γρήγορα και με υλικά που όλες έχουμε στην κουζίνα μας. Από τη στιγμή δε που ανακάλυψα ότι στη χύτρα βράζουν μέσα σε 10 λεπτά, έχουν γίνει το φαγητό για τις μέρες εκείνες που θέλω να μαγειρέψω κάτι super γρήγορο και εγγυημένα νόστιμο.
Το όσπριο αυτό έρχεται δεύτερο σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης, μετά τα φασόλια σόγιας. Οι φακές εξουδετερώνουν τα οξέα των μυών του σώματος, ενώ ωφελούν ιδαίτερα στην καρδιά. Βοηθούν στην ανάπτυξη των αδένων και την παραγωγή του αίματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σούπες σε συνδυασμό με διάφορα λαχανικά και δημητριακά, προσφέροντας έτσι άφθονα μεταλλικά στοιχεία σε σχεδόν κάθε όργανο, αδένα και ιστό του σώματος (Jensen, B., 2008).
Υλικά: (για 2 άτομα)
- 1/2 κούπα φακές
- 3 κούπες νερό
- 1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 μέτριο καρότο
- 1/2 κούπα pasata ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. ανθό αλατιού
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 1/2 κ.γ. γλυκειά πάπρικα
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- 7-8 στήμονες κρόκου Κοζάνης
- 1/4 κούπας ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
Εκτέλεση:
- Αφού καθαρίσετε και ξεπλύνετε τι φακές, τις ρίχνετε στη χύτρα μαζί με το κρύο νερό να βράσουν.
- Ψιλοκόβετε στο multi το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο και το σκόρδο και τα ρίχνετε στη χύτρα.
- Προσθέτετε τη ντομάτα, το λάδι και τα μπαχαρικά εκτός από τη ρίγανη.
- Κλείνετε τη χύτρα και βράζετε για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα.
- Ανοίγετε τη χύτρα, προσθέτετε τη ρίγανη, ανακατεύετε και περιμένετε 10 λεπτά προτού σερβίρετε για να ενσωματωθεί η ρίγανη.
- Σερβίρετε με ελιές και μια ωραιότατη φρέσκια σαλάτα εποχής.
Extra tips:
- Εάν δεν διαθέτετε χύτρα μπορείτε να βράσετε τις φακές σε σιγανή φωτιά για 45-60 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βραστερές είναι.