Φακοσαλάτα | Lentil Salad | Vegan
Πριν από 2 εβδομάδες ήμουν καλεσμένη σε χορτοφαγικό πάρτι γάμου & γενεθλίων του αγαπημένου μου ζεύγους Ολυάννας-Κώστα. Εκεί λοιπόν η Νικολέτα (αδελφή της Ολυάννας) είχε ετοιμάσει φακοσαλάτα. Μμμμμμ! Νέα εμπειρία!
Από τότε τρώω συνέχεια φακοσαλάτα… 🙂
Δημιούργησα τη δική μου εκδοχή και δεν βαριέμαι να την τρώω κάθε μέρα. Δοκιμάστε την και φτιάξτε τη δική σας παραλλαγή ανάλογα με τα υλικά που διαθέτετε.
Είναι ο καλύτερος τρόπος να τρώμε τις φακές μας τώρα που σιγά-σιγά καλοκαιριάζει…
Υλικά: (για 3 μερίδες)
- 1 κούπα φακές (χρησιμοποίησα μπελούγκα)
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/4 κούπας ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
- 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊδανό
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 4 λιαστές ντομάτες κομμένες σε λεπτές λωρίδες
- 2 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- χυμό 1 λεμονιού
- ανθό αλατιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλύντε τις φακές και βράστε τες σε άφθονο νερό μαζί με το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσουν (μην τις παραβράσετε όμως).
- Στραγγίξτε, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και αφήστε να κρυώσουν.
- Τοποθετήστε τις φακές σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.
- Αφήστε τη σαλάτα 2 ώρες στο ψυγείο για να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Σερβίρεται κρύα σαν κυρίως φαγητό.
Version in English
Two weeks ago I was invited to a wedding & birthday vegetarian party. There I tasted a yummy lentil salad. It has become my obsession for these last two weeks…
I created my own version and here it is. I think it is the best way to eat lentils during the hot months of the year.
Ingredients: (for 3 persons)
- 1 cup lentils (I used the beluga variety)
- 1 bay leaf
- 3 spring onions, chopped
- 1/4 cup spearmint leaves, finely chopped
- 1 cup parsley, finely chopped
- 2 Tbsp capers
- 4 sun-dried tomatoes, cut in thin slices
- 2 Tbsp extra virgin olive oil
- juice of 1 lemon
- fine sea salt
- freshly grounded black pepper
Instructions:
- Rinse the lentils and boil them in plenty of water adding the bay leaf (they have to be soft, not mushy).
- Drain them, remove the bay leaf and let them cool down.
- Put them in a big bowl and mix with all the other ingredients.
- Leave the lentil salad in the fridge before serving.
- Serve chilled as a main course.