Φακοσαλάτα | Lentil Salad | Vegan

Φακοσαλάτα_1

Πριν από 2 εβδομάδες ήμουν καλεσμένη σε χορτοφαγικό πάρτι γάμου & γενεθλίων του αγαπημένου μου ζεύγους Ολυάννας-Κώστα. Εκεί λοιπόν η Νικολέτα (αδελφή της Ολυάννας) είχε ετοιμάσει φακοσαλάτα. Μμμμμμ! Νέα εμπειρία! 
Από τότε τρώω συνέχεια φακοσαλάτα… 🙂
Δημιούργησα τη δική μου εκδοχή και δεν βαριέμαι να την τρώω κάθε μέρα. Δοκιμάστε την και φτιάξτε τη δική σας παραλλαγή ανάλογα με τα υλικά που διαθέτετε.
Είναι ο καλύτερος τρόπος να τρώμε τις φακές μας τώρα που σιγά-σιγά καλοκαιριάζει…

Φακοσαλάτα_2

Υλικά: (για 3 μερίδες)
  • 1 κούπα φακές (χρησιμοποίησα μπελούγκα)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/4 κούπας ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου 
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊδανό
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 4 λιαστές ντομάτες κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό 1 λεμονιού
  • ανθό αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Πλύντε τις φακές και βράστε τες σε άφθονο νερό μαζί με το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσουν (μην τις παραβράσετε όμως).
  • Στραγγίξτε, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και αφήστε να κρυώσουν.
  • Τοποθετήστε τις φακές σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.
  • Αφήστε τη σαλάτα 2 ώρες στο ψυγείο για να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
  • Σερβίρεται κρύα σαν κυρίως φαγητό.

 

 

Version in English

Φακοσαλάτα_3

Two weeks ago I was invited to a wedding & birthday vegetarian party. There I tasted a yummy lentil salad. It has become my obsession for these last two weeks…
I created my own version and here it is. I think it is the best way to eat lentils during the hot months of the year.

Ingredients: (for 3 persons)
  • 1 cup lentils (I used the beluga variety) 
  • 1 bay leaf
  • 3 spring onions, chopped
  • 1/4 cup spearmint leaves, finely chopped
  • 1 cup parsley, finely chopped
  • 2 Tbsp capers
  • 4 sun-dried tomatoes, cut in thin slices
  • 2 Tbsp extra virgin olive oil
  • juice of 1 lemon
  • fine sea salt
  • freshly grounded black pepper
Instructions:
  • Rinse the lentils and boil them in plenty of water adding the bay leaf (they have to be soft, not mushy).
  • Drain them, remove the bay leaf and let them cool down.
  • Put them in a big bowl and mix with all the other ingredients.
  • Leave the lentil salad in the fridge before serving.
  • Serve chilled as a main course.

 

Leave a Reply