Φασολάδα | Vegan

Φασολάδα_2

Η κλασική φασολάδα δεν χρειάζεται συστάσεις. Αποτελεί παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και όλοι την τρώγαμε στραβομουτσουνιάζοντας όταν ήμασταν παιδιά (δεν αποτελώ εξαίρεση).

Τα τελευταία χρόνια, επειδή δεν τρώω ζωική πρωτεΐνη, ο οργανισμός μου ζητάει απελπισμένα τα όσπρια. Μπορώ να φάω όσπρια 3 και 4 φορές την εβδομάδα με μεγάλη ευχαρίστηση. Μάλιστα, πέρυσι που είχαμε πάει με παρέα στα Ζαχοροχώρια και όλοι πλακωνόντουσαν στα κρέατα, εγώ δεν τα ζήλευα καθόλου γιατί στις ταβέρνες έτρωγα την αγαπημένη μου φασολάδα. (Και φυσικά οι γύρω μου σίγουρα αναρωτιόντουσαν πως είναι δυνατόν). Εσείς το ξέρατε ότι μισό κιλό φασόλια περιέχουν τόσα θρεπτικά συστατικά όσο ένα κιλό κρέατος και κάνουν καλό στο μυικό σύστημα;

Θα σας δώσω την κλασική συνταγή, έτσι όπως την έκανε η μαμά μου. Ξέρετε ότι μου αρέσει να “πειράζω” λίγο τις συνταγές. Θα μου ξέφευγε η φασολάδα; Όοοοοοοοοοχι!  Η συνταγή που ακολουθεί είναι για μαγείρεμα στη χύτρα. (Σε ένα σεμινάριο διατροφής μια διαιτολόγος μου είπε ότι μπορούμε να μαγειρεύουμε στη χύτρα άφοβα τα όσπρια και το κρέας, αλλά όχι τα λαχανικά διότι καταστρέφονται οι βιταμίνες τους λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της).

Φασολάδα_1

Υλικά: (για 2-3 άτομα)
  • 1 κούπα φασόλια
  • 6 κούπες νερό
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μεγάλη πιπεριά (Φλωρίνης ή πράσινη)
  • 2 καρότα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα σέλινο ψιλοκομμένο (μπορούμε τη μισή ποσότητα να την αντικαταστήσουμε με σελινόριζα τριμμένη)
  • 1 κούπα pasata ντομάτας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι μαύρο (κατά βούληση)
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκειά
 Εκτέλεση:
  • Μουλιάστε τα φασόλια αποβραδίς για να μαλακώσουν (τουλάχιστον 8 ώρες). Το επόμενο πρωί πλύντε τα με άφθονο νερό.
  • Ρίξτε τα φασόλια στη χύτρα μαζί με το κρύο νερό να βράσουν.
  • Ψιλοκόψτε στο multi το κρεμμύδι, την πιπεριά, το 1 καρότο και το σκόρδο και ρίξτε τα στη χύτρα.
  • Κόψτε το δεύτερο καρότο σε ροδέλες και προσθέστε το στη χύτρα μαζί με το σέλινο, τη ντομάτα, το λάδι και τα μπαχαρικά.
  • Κλείστε τη χύτρα και βράστε για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα.
  • Σερβίρετε με ελιές και μια ωραιότατη φρέσκια σαλάτα εποχής.
Extra tips:
  • Εάν δεν διαθέτετε χύτρα μπορείτε να βράσετε τα φασόλια σε σιγανή φωτιά για 1 1/2 – 2 ώρες, ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια.
  • Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πετώντας το νερό που μούλιασαν τα φασόλια χάνονται θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε λοιπόν να βράσετε τα φασόλια στο νερό που μούλιασαν και να συμπληρώσετε όσο χρειαστεί. Μόνο που έτσι γίνονται πιο δύσπεπτα, με…. όλες τις παρενέργειες που έχει μια φασολάδα.

Leave a Reply