Ψωμί Ζέας (στον αρτοπαρασκευαστή) | Vegan

 Καλή χρονιά!!!

Εύχομαι το νέο έτος να βγάλει το καλύτερό μας εαυτό,
να είμαστε θετικοί,
ανοιχτοί στις νέες προκλήσεις της ζωής
και να εμπιστευόμαστε τα βαθύτερα ένστικτά μας
και τον πραγματικό μας εαυτό 
(γιατί αυτός ξέρει καλύτερα)

Με ανοιχτή καρδιά λοιπόν
ας πορευτούμε στο 2015
και είμαι σίγουρη ότι
με την αγάπη για οδηγό
θα ανταπεξέλθουμε σε ό,τι
καλό ή κακό,
προγραμματισμένο ή απρογραμμάτιστο,
θεμιτό ή αθέμιτο
μας φέρει η ζωή στο διάβα μας

Να είστε όλοι καλά!

Ψωμί Ζέας (στον αρτοπαρασκευαστή)_2

Η πρώτη ανάρτηση για το 2015 μας γυρνάει πίσω στις βασικές αξίες. Ψωμί! 

Εύχομαι να μην πούμε το ψωμί ψωμάκι μετά τις επικείμενες εκλογές, αλλά για καλό και κακό ας μάθουμε να το παρασκευάζουμε.

Πέρυσι λοιπόν αγόρασα έναν αρτοπαρασκευαστή από τα Lidl. Τον χρησιμοποίησα κάποιες φορές αλλά μετά τον παράτησα γιατί άρχισε να παρασκευάζει ο φούρνος της γειτονιάς μου ψωμί ζέας και ψωμί από φύτρο σιταριού και βολεύτηκα.

Πριν από λίγο καιρό όμως μέσω μιας συναδέλφου από το σχολείο που δουλεύω (Εύα για σένα μιλάω) προμηθεύτηκα εξαιρετικό αλεύρι ζέας. Και ξανάρχισα να φτιάχνω  ψωμί γιατί η διαφορά του έτοιμου με το σπιτικό είναι εμφανής και προφανής.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Βάζουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή όλα τα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται κλείνουμε το καπάκι και  αφήνουμε το μηχάνημα να κάνει αυτό που ξέρει. Πάμε στη δουλειά και όταν γυρίσουμε θα έχουμε έτοιμο φρεσκοψημμένο ψωμί.

Ψωμί Ζέας (στον αρτοπαρασκευαστή)_1

Υλικά:
  • 450 ml νερό
  • 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό αλεύρι ζέας
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.σ. στεγνή μαγιά
  • 100 γρ. σπόροι (ηλιόσποροι, σουσάμι κλπ)
Εκτέλεση:
  1. Βάλτε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή όλα τα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται.
  2. Κλείστε το καπάκι και επιλέξτε το πρόγραμμα για ψωμί χωρίς γλουτένη βάρους 1 κιλού.
  3. Αφήστε τον αρτοπαρακευαστή να κάνει τα μαγικά του και μετά από 3-4 ώρες (ανάλογα με το πρόγραμμα) έχετε φρεσκοψημμένο ψωμάκι.
Extra Tips:
  • Εάν είστε στο σπίτι μπορείτε να βάλετε τους σπόρους όχι από την αρχή, αλλά όταν ακουστεί ένα σφύριγμα από τον αρτοπαρασκευαστή. Έτσι, οι σπόροι θα είναι στο περίβλημα και όχι μέσα στο ψωμί.
  • Αφού κρυώσει το ψωμάκι κόψτε το σε φέτες, φυλάξτε όσες θα χρειαστείτε την επόμενη μέρα τυλιγμένες σε βαμβακερή πετσέτα μέσα σε πλαστική σακούλα και τις υπόλοιπες καταψύξτε τις. Έτσι, όταν θέλετε ψωμί βγάζετε τις φετούλες από την κατάψυξη, τις βάζετε κατευθείαν στη φρυγανιέρα να ζεσταθούν και έχετε ψωμάκι “σαν φρέσκο”.

Leave a Reply to Ιωάννα Cancel reply