Ενεργειακές Μπάρες με Ελαιόλαδο & Μέλι | Granola bars with Olive Oil & Honey | Vegetarian

Ενεργειακές μπάρες με ελαιόλαδο_close-up

Όποτε βλέπω συνταγή για ενεργειακές μπάρες, δεν μπορώ να αντισταθώ. Θέλω να τη φτιάξω. Ξεφυλλίζοντας λοιπόν ένα τεύχος του Glow, (το αγαπημένο περιοδικό της Θεσσαλονίκης), έπεσε το μάτι μου σε μια συνταγή “Healthy snack” της Αμαλίας Βερνίκου. Κατευθείαν έκοψα τη σελίδα και την έβαλα στο ντοσιέ με τις συνταγές που θέλω να δοκιμάσω.

Ε, λοιπόν, σήμερα την έφτιαξα αντικαθιστώντας το αυγό με “αυγό λιναρόσπορου”, οπότε και οι μπάρες έγιναν χορτοφαγικές. Από την προετοιμασία και την ανάμιξη των υλικών κατάλαβα ότι πρόκειται για μια εκπληκτική συνταγή. Ευχαριστούμε Αμαλία!

Υλικά: (για περίπου 28 μπάρες)
  • 2 κούπες νιφάδες βρώμης (ή μούσλι με ξερά φρούτα)
  • 1 κούπα ηλιόσπορους (ή κολοκυθόσπορους)
  • 3/4 κούπας χοντροκομμένα αμύγδαλα
  • 1/2 κούπα χοντροκομμένα κάσιους
  • 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
  • 3/4 κούπας σταφίδες (ή cranberries / goji berries)
  • 3/4 κούπας τριμμένη καρύδα
  • 3/4 κούπας ζάχαρη καρύδας
  • 3/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 μπαστουνάκι βανίλιας (τους σπόρους)
  • ξύσμα ενός βιολογικού πορτοκαλιού
  • 1 αυγό λιναρόσπορου
  • 1/2 κούπα μέλι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο 
Εκτέλεση:
  • Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε τα στεγνά υλικά.
  • Προσθέστε τα υγρά υλικά και ανακατέψτε με τα χέρια για να αναμιχθούν καλά.
  • Ρίξτε το μίγμα σε ένα ταψάκι (25x35cm) το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα) για 30-35 λεπτά.
  • Αφού βγάλετε το μίγμα από το φούρνο, περιμένετε να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε σε κομμάτια. Οι γωνίτσες μπορεί να γίνουν τρίμματα τα οποία τρώγονται απολαυστικά σε μπολ, με φυτικό γάλα.
  • Αποθηκεύστε σε γυάλινο σκεύος με καπάκι.

 

 

 

Version in English

May I present you the Greek version of granola bars, with olive oil and honey…

Ingredients: (for 28pcs)
  • 2 cups rolled oats (or muesli with dried fruit)
  • 1 cup sunflower seeds (or pumpkin seeds)
  • 3/4 cup roughly chopped raw almonds
  • 1/2 cup roughly chopped raw cashews
  • 1/2 cup roughly chopped raw walnuts
  • 3/4 cup black raisins (or cranberries / goji berries)
  • 3/4 cups flaked coconut
  • 3/4 cup coconut sugar
  • 3/4 κ.γ. cinnamon
  • 1/4 κ.γ. nutmeg
  • 1/2 vanilla bean (the seeds)
  • zest of an organic orange
  • flax egg
  • 1/2 cup honey
  • 1/2 cup extra virgin olive oil 
Instructions:
  • In a large bowl mix all the dry ingredients.
  • Add the wet ingredients and mix very well with your hands.
  • Line a baking tray (25x35cm) with parchment paper and spread the mixture in an even layer.
  • Bake in preheated oven in 180 °C for 30-35 minutes.
  • Remove from the oven and allow to cool completely, then cut into bars. Some of the mixture may crumble when you do this, but crumbles are tasty little morsels! You can eat them with some plant milk in a bowl.
  • Store in a tin or glass container.