Κέικ Κολοκύθας | Vegan

Κέικ κολοκύθας_2

Η κίτρινη κολοκύθα είναι ένα από τα ωραιότερα λαχανικά του χειμώνα. Η μητέρα μου κάνει μια καταπληκτική γλυκειά κολοκυθόπιτα με σταφίδες και ρυζάκι να γλείφεις και τα δάχτυλά σου! Τι κρίμα που τη γεύομαι πλέον σπάνια! Πρέπει κάποια στιγμή να μάθω να την φτιάχνω και εγώ (σας το υπόσχομαι, θα μάθω)!

Κέικ κολοκύθας_3

Η μισή ποσότητα πουρέ κολοκύθας* που μου ετοίμασε η μητέρα μου (βλ. άρθρο smoothie κολοκύθας) χρησιμοποιήθηκε για το υπέροχο ρόφημα πρωινού που έχω ήδη αναρτήσει (δοκιμάστε το) και η άλλη μισή για το σημερινό κέικ. Είναι ένα κέικ μαλακό και υγρό διότι η κολοκύθα αφήνει πολλή υγρασία. (Γι’ αυτό λοιπόν η μητέρα μου βάζει ρυζάκι στην πίτα: για να απορροφήσει τα υγρά από την κολοκύθα).

Κέικ κολοκύθας_1

Την τρίτη φορά που έφτιαξα τη συνταγή αποπειράθηκα να την εξελληνίσω. ‘Εβαλα λοιπόν τα υλικά που αναφέρονται στις παρενθέσεις με κόκκινο χρώμα και το αποτέλεσμα ήταν… SUPER!!!

Υλικά: (για 12 κομμάτια)
  • 3/4 κούπας αλεύρι ρυζιού (ή αλεύρι βρώμης)
  • 1/4 κούπας άμυλο αραβοσίτου (corn flour)
  • 2 1/2 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
  • 1 κ.γ. σκόνη βιολογικής βανίλιας
  • 1/4 κ.γ. baking soda
  • 1/4 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων
  • 1/4 κούπας λάδι καρύδας
  • 2/3 κούπας σιρόπι αγαύης
  • 1/4 κούπας βούτυρο αμυγδάλου (ή ταχίνι)
  • 1/4 κούπας γάλα αμυγδάλου 
  • 1 κούπα πουρέ κολοκύθας καλά στραγγισμένο
  • 1/4 κούπας μαύρες σταφίδες
Εκτέλεση:
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα στεγνά υλικά.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατέψτε τα υγρά υλικά με τη σειρά που αναφέρονται.
  • Ρίξτε το υγρό μίγμα στο στεγνό μίγμα και ανακατέψτε καλά με έναν αυγοδάρτη.
  • Προσθέστε τις σταφίδες.
  • Καλύψτε ένα ταψάκι διαστάσεων 20×30 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και ρίξτε το μίγμα.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα μελαχρινό χρώμα και η οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή. Εάν είναι πολύ υγρό μπορείτε να το ψήσετε για 10-15 λεπτά ακόμη στους 150°C.
  • Αφήστε το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψάκι πάνω σε μια σχάρα και κόψτε σε κομμάτια.
  • Φυλάξτε σε γυάλινο τάπερ. 
Extra Tips:
  • Εάν δεν είστε vegan μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι αντί για σιρόπι αγαύης.

Πηγή: foodandyogaforlife.blogspot.ca

Leave a Reply