Παστελάκι, αγάπη μου! | Vegetarian

Το παστέλι είναι ένα υγιεινό γλυκό με σουσάμι και μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου.

Παστελάκι_blurry

Οι ρίζες του δικού μου παστελιού είναι πολύ πιο πρόσφατες. Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από δύο χρόνια πήγαμε με τον άνδρα μου διακοπές στην καταπληκτική Φολέγανδρο. Το νησί δεν παίζεται! Καταπληκτικές παραλίες, καταπληκτικό φαγητό, φοβερή ατμόσφαιρα. Γεμάτο Ιταλούς οι οποίοι φαίνεται ότι ξέρουν να ζουν κάθε στιγμή και να εξερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή όλο το νησί.

Εκεί ανακαλύψαμε για πρώτη φορά το πόσο ωραίο είναι να πας σε μια δυσπρόσιτη παραλία περπατώντας μία και δύο ώρες κάτω από τον ήλιο φορτωμένος με τσάντες και φορώντας σαγιονάρες. Φανταστική και ταυτόχρονα δύσκολη εμπειρία! Η δε ανηφορική διαδρομή για το μοναστήρι της Χώρας ήταν μια εξέχαστη στιγμή βυθισμένη στα υπέροχα χρώματα του δειλινού. Δυστυχώς το πάτημα ενός λάθος κουμπιού εξαφάνισε όλες τις φωτογραφίες από τη φωτογραφική μηχανή. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα ξαναπάμε στο νησί για να συνεχίσουμε τις περιπέτειες και να βγάλουμε νέες φωτογραφίες (έτσι δεν είναι Σταύρο;).

Εκεί λοιπόν ανακάλυψα το φοβερό παστέλι Φολεγάνδρου. Αρχικά το γεύτηκα σαν ένα καλωσόρισμα στο ξενοδοχείο στο οποίο μείναμε. Το λάτρεψα με την πρώτη μπουκιά! Μαλακό, γλυκό, θρεπτικό, πεντανόστιμο! Κάθε μέρα έπερνα μαζί μου δύο παστελάκια για να τα φάμε στην παραλία ως επιδόρπιο μετά τα σάντουιτς που ετοίμαζα κάθε πρωί. Επισκεφθήκαμε με τον Σταύρο το εργαστήριο παστελιού “Απόστολος-Δέσποινα” στην Άνω Μεριά και φύγαμε φορτωμένοι με δύο κιλά παστέλια, τα οποία καταναλώθηκαν εντός λίγων ημερών.
 
It was love at first bite!
 
Παστελάκι_from the top
 
Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο μετά το λησμόνησα. ‘Επεσα πάλι με τα μούτρα στα γλυκά με ζάχαρη και ξέχασα το παστέλι. Ήρθε όμως η στιγμή που αποφάσισα να γίνω vegan* αποκλείοντας τη ζάχαρη από τη ζωή μου και ξαναθυμήθηκα αυτό το υπέροχο παραδοσιακό έδεσμα που ονομάζεται παστέλι. Αναζήτησα συνταγές στο διαδίκτυο και μετά από πολλές δοκιμές κατέληξα στη συνταγή με την οποία παρασκευάζουν το μελεκούνι Ρόδου. Η γεύση και η μαλακή υφή του μου θύμισαν το παστέλι Φολεγάνδρου. Έκτοτε, το κάνω συνέχεια και όλοι τρελαίνονται όταν το δοκιμάζουν.
 
(* Οι vegans δεν τρώνε οτιδήποτε παράγεται από ζώα, συμπεριλαμβανομένου και του μελιού. Εγώ κατ’ εξαίρεση τρώω μέλι για τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του. Στις  υπόλοιπες συνταγές το μέλι μπορεί να αντικατασταθεί από σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου).
 
Παστελάκι_triple
 
Ιδού η συνταγή, ολίγον παραλλαγμένη σύμφωνα με τις προτιμήσεις μου.
 
Υλικά:
  • 1 kg μέλι
  • 1 kg σουσάμι αναποφλοίωτο
  • 1 κούπα αμύγδαλα ωμά
  • 1 κούπα μαύρες σταφίδες ή goji berries
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. γαρύφαλο σε σκόνη
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
  • Απλώνετε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα ψήνετε στο φούρνο στους 150 °C για περίπου 15 λεπτά ή έως ότου καβουρδισθούν σύμφωνα με το γούστο σας.
  • Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο (εγώ χρησιμοποιώ τη χύτρα) καβουρδίζετε το σουσάμι τόσο, ώστε να μοσχομυρίζει και να θρυμματίζεται καθώς το σπάτε ανάμεσα στα δύο σας δάχτυλα. Προσοχή να μην καεί! Όταν είναι έτοιμο το αδειάζετε σε ένα βαθύ μπωλ και ανακατεύετε την κανέλα και το γαρύφαλο.
  • Σκουπίζετε την κατσαρόλα με λίγο χαρτί και ρίχνετε το μέλι και τον χυμό λεμονιού και βράζετε σε μέτρια φωτιά έως ότου είναι έτοιμο. Πότε είναι έτοιμο; Όταν αφού ρίξετε το μέλι σε ένα μπωλ με νερό (σε θερμοκρασία δωματίου), μπορείτε να το μαζέψετε σαν μαλακιά καραμέλα σε μπαλίτσα.
  • Κατεβάζετε το μέλι από τη φωτιά, ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Σε αυτή τη φάση μοσχομυρίζει η κουζίνα!
  • Στη συνέχεια προσθέτετε το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και ανακατεύετε πολύ καλά.
  • Απλώνετε το μίγμα σε λαδόκολλα στο ρηχό ταψί του φούρνου και στρώνετε την επιφάνεια με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Επειδή το μίγμα κολλάει, μπορείτε να βάλετε από πάνω μια δεύτερη λαδόκολλα και να το απλώσετε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος περίπου 3 εκ. Προτείνω να αλείψετε ελαφρά την κάτω λαδόκολλα με ελάχιστο ελαιόλαδο για να ξεκολλήσουν εύκολα τα παστελάκια όταν κρυώσουν.
  • Περιμένετε να κρυώσει λίγο το μίγμα και το κόβετε σε ότι σχήμα σας αρέσει (τετράγωνα, ορθογώνια, ρόμβοι).
  • Αποθηκεύετε τα παστελάκια σε ένα γυάλινο δοχείο ή τα τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη για να είναι έτοιμα να τα πάρετε μαζί σας σαν ένα θρεπτικό σνακ.

Leave a Reply