Ρεβίθια με Μελιτζάνα & Σάλτσα Ντομάτας | Vegan

Ρεβίθια με Μελιτζάνα & Σάλτσα Ντομάτας_1

Λατρεύω το καλοκαίρι γιατί προσφέρει μεγάλη ποικιλία τόσο σε φρούτα, όσο και σε λαχανικά.

Ένα από τα λαχανικά που αγαπώ πολύ είναι η μελιτζάνα. Μου αρέσει μαγειρεμένη σε όλες τις μορφές: ιμάμ, παπουτσάκια, μελιτζανοσαλάτα, κλπ. Όλα τα ελληνικά παραδοσιακά λαδερά φαγητά είναι του γούστου μου.

Ρεβίθια με Μελιτζάνα & Σάλτσα Ντομάτας_3

Για αλλαγή σκέφτηκα να συνδιάσω τη μελιτζάνα με τα επίσης αγαπημένα μου ρεβίθια. Αφού έψαξα σε βιβλία μαγειρικής και στο internet, κατέληξα στη συνταγή που ακολουθεί. Είναι πρωτότυπη και μου κέντρισε το ενδιαφέρον μόλις τη διάβασα. Έχει Λιβανέζικες ρίζες και την βρήκα στους nytimes.com

Ρεβίθια με Μελιτζάνα & Σάλτσα Ντομάτας_2

Υλικά: (2 μερίδες)

1ο στάδιο:

  • 3-4 μικρές βιολογικές μελιτζάνες περίπου 300γρ.
  • αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

2ο στάδιο (σάλτσα ντομάτας):

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. γλυκειά πάπρικα
  • 1 1/2 κούπα πολτό από φρέσκες ντομάτες
  • 7-8 στήμονες κρόκου κοζάνης
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3ο στάδιο:

  • 1 1/2 κούπα βρασμένα ρεβίθια
  • 1/2 κούπα ντοματίνια cherry (ολόκληρα ή κομμένα στη μέση, ανάλογα με το μέγεθος)
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊδανό
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 κ.σ. σάλτσα ροδιού (προαιρετικά – την φτιάχνουν στην Τουρκία)
 Εκτέλεση:

1ο στάδιο:

  • Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος και στη συνέχεια σε κυβάκια πάχους 2 εκ.
  • Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώνετε σε μια στρώση τα κομμάτια της μελιτζάνας. Αλατίζετε και λαδώνετε ελαφρώς. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά.
  • Μετά το εικοσάλεπτο σβήνετε το φούρνο, τυλίγετε τις μελιτζάνες με το χαρτί ψησίματος σε πουγκί, σκεπάζετε με ένα καπάκι και αφήνετε τις μελιτζάνες να ιδρώσουν και να μαλακώσουν μέσα στο φούρνο όσο ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας.

2ο στάδιο (σάλτσα ντομάτας):

  • Ζεσταίνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνετε πρώτα το κρεμμύδι, την πιπεριά, τον κουρκουμά και την πάπρικα και μετά από 1 λεπτό ρίχνετε το σκόρδο.
  • Ανακατεύετε για 1 λεπτό ακόμη και ρίχνετε τον πολτό ντομάτας, το αλάτι και τον κρόκο Κοζάνης.
  • Χαμηλώνετε το μάτι ίσα-ίσα να σιγοβράζει το φαγητό και αφήνετε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη να δέσει η σάλτσα για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

3ο στάδιο:

  • Προσθέτετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τις μελιτζάνες, τα ρεβίθια, τα ντοματίνια, τον μαϊδανό και τον δυόσμο και τη σάλτσα ροδιού. 
  • Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 30 λεπτά.
  • Εάν κατά τη διάρκεια του βρασίματος δείτε ότι το φαγητό έχει πιεί όλα τα υγρά του, προσθέστε λίγο νεράκι.
  • Το τελικό μίγμα θα πρέπει να είναι παχύρευστο και η μελιτζάνα να λιώνει στο στόμα. Εάν επιθυμείτε διορθώστε τη γεύση με αλατοπίπερο ανάλογα με το γούστο σας.

Καλή όρεξη!!!

Leave a Reply