Κέικ Aμυγδάλου με Eλαιόλαδο | Vegan

Κέικ Aμυγδάλου με Eλαιόλαδο_1Τι καταπληκτικό κέικ! Έχει γεμάτη γεύση, κοκκώδη και ελαφρώς υγρή υφή και λειώνει στο στόμα και το δεντρολίβανο που περιέχει του δίνει μια ασυνήθιστα ωραία γεύση. Συνοδεύει τέλεια τον καφέ ή το τσάι και αποτελεί ιδανικά ένα υγιεινό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο.

Κέικ Aμυγδάλου με Eλαιόλαδο_3

Κέικ Aμυγδάλου με Eλαιόλαδο_2

Υλικά:
  • 1 1/2 κούπες αλεύρι ζέας (ή ολικής άλεσης)
  • 1 κούπα αλεύρι αμυγδάλου
  • 1/2 κούπα ζάχαρη καρύδας
  • 1  κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • 1/2 κ.γ. ανθό αλατιού
  • 3/4 κούπας πουρέ μήλου (πολτοποιημένο μήλο στο multi)
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες
  • 1/2 κούπα χοντροκομμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση:
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα στεγνά υλικά δηλαδή το αλεύρι ζέας, το αλεύρι αμυγδάλου, τη ζάχαρη, το baking powder, το δεντρολίβανο και το αλάτι.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τον πουρέ μήλου, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού.
  • Ρίξτε το υγρό μίγμα στα στεγνά υλικά και “διπλώστε” τα υλικά μεταξύ τους για να πάρετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
  • Προσθέστε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.
  • Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 28 εκ. και καλύψτε τον πάτο του με χαρτί ψησίματος (κομμένο στρογγυλό για να έχει καλή εφαρμογή). Ρίξτε και απλώστε ομοιόμορφα το μίγμα.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα για 45-50 λεπτά. Κάντε το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να δείτε αν ψήθηκε. Εάν έχει ψηθεί απ’ έξω αλλά παραμένει υγρό μέσα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 150 °C και ψήστε για 10-15 λεπτά ακόμη για να στεγνώσει.
  • Αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το σε κομμάτια.

Κέικ Aμυγδάλου με Eλαιόλαδο_4

Extra Tips:
  • Μπορείτε να παρασκευάσετε μόνες σας το αλεύρι αμυγδάλου είτε αποξηραίνοντας πολτό αμυγδάλου, είτε απλά θρυμματίζοντας στο blender ή την κουζινομηχανή ωμά αμύγδαλα.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χυμό πορτοκαλιού με φυτικό γάλα (αμυγδάλου, σόγιας, κινόα, ρυζιού, κλπ). Σ’ αυτή την περίπτωση αντικαταστήστε το ξύσμα πορτοκαλιού με 1 κ.γ. βιολογική βανίλια σε σκόνη.

Η αρχική συνταγή είναι από την ιστοσελίδα www.thefirstmess.com.

Leave a Reply