Κέικ Aμυγδάλου με Eλαιόλαδο | Vegan
Τι καταπληκτικό κέικ! Έχει γεμάτη γεύση, κοκκώδη και ελαφρώς υγρή υφή και λειώνει στο στόμα και το δεντρολίβανο που περιέχει του δίνει μια ασυνήθιστα ωραία γεύση. Συνοδεύει τέλεια τον καφέ ή το τσάι και αποτελεί ιδανικά ένα υγιεινό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο.
Υλικά:
- 1 1/2 κούπες αλεύρι ζέας (ή ολικής άλεσης)
- 1 κούπα αλεύρι αμυγδάλου
- 1/2 κούπα ζάχαρη καρύδας
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 κ.γ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
- 1/2 κ.γ. ανθό αλατιού
- 3/4 κούπας πουρέ μήλου (πολτοποιημένο μήλο στο multi)
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες
- 1/2 κούπα χοντροκομμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα στεγνά υλικά δηλαδή το αλεύρι ζέας, το αλεύρι αμυγδάλου, τη ζάχαρη, το baking powder, το δεντρολίβανο και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τον πουρέ μήλου, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού.
- Ρίξτε το υγρό μίγμα στα στεγνά υλικά και “διπλώστε” τα υλικά μεταξύ τους για να πάρετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
- Προσθέστε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.
- Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 28 εκ. και καλύψτε τον πάτο του με χαρτί ψησίματος (κομμένο στρογγυλό για να έχει καλή εφαρμογή). Ρίξτε και απλώστε ομοιόμορφα το μίγμα.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα για 45-50 λεπτά. Κάντε το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να δείτε αν ψήθηκε. Εάν έχει ψηθεί απ’ έξω αλλά παραμένει υγρό μέσα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 150 °C και ψήστε για 10-15 λεπτά ακόμη για να στεγνώσει.
- Αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το σε κομμάτια.
Extra Tips:
- Μπορείτε να παρασκευάσετε μόνες σας το αλεύρι αμυγδάλου είτε αποξηραίνοντας πολτό αμυγδάλου, είτε απλά θρυμματίζοντας στο blender ή την κουζινομηχανή ωμά αμύγδαλα.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χυμό πορτοκαλιού με φυτικό γάλα (αμυγδάλου, σόγιας, κινόα, ρυζιού, κλπ). Σ’ αυτή την περίπτωση αντικαταστήστε το ξύσμα πορτοκαλιού με 1 κ.γ. βιολογική βανίλια σε σκόνη.
Η αρχική συνταγή είναι από την ιστοσελίδα www.thefirstmess.com.