Παστελάκι, αγάπη μου! | Vegetarian
Το παστέλι είναι ένα υγιεινό γλυκό με σουσάμι και μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου.
Οι ρίζες του δικού μου παστελιού είναι πολύ πιο πρόσφατες. Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από δύο χρόνια πήγαμε με τον άνδρα μου διακοπές στην καταπληκτική Φολέγανδρο. Το νησί δεν παίζεται! Καταπληκτικές παραλίες, καταπληκτικό φαγητό, φοβερή ατμόσφαιρα. Γεμάτο Ιταλούς οι οποίοι φαίνεται ότι ξέρουν να ζουν κάθε στιγμή και να εξερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή όλο το νησί.
Εκεί ανακαλύψαμε για πρώτη φορά το πόσο ωραίο είναι να πας σε μια δυσπρόσιτη παραλία περπατώντας μία και δύο ώρες κάτω από τον ήλιο φορτωμένος με τσάντες και φορώντας σαγιονάρες. Φανταστική και ταυτόχρονα δύσκολη εμπειρία! Η δε ανηφορική διαδρομή για το μοναστήρι της Χώρας ήταν μια εξέχαστη στιγμή βυθισμένη στα υπέροχα χρώματα του δειλινού. Δυστυχώς το πάτημα ενός λάθος κουμπιού εξαφάνισε όλες τις φωτογραφίες από τη φωτογραφική μηχανή. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα ξαναπάμε στο νησί για να συνεχίσουμε τις περιπέτειες και να βγάλουμε νέες φωτογραφίες (έτσι δεν είναι Σταύρο;).
It was love at first bite!
Υλικά:
- 1 kg μέλι
- 1 kg σουσάμι αναποφλοίωτο
- 1 κούπα αμύγδαλα ωμά
- 1 κούπα μαύρες σταφίδες ή goji berries
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.γ. γαρύφαλο σε σκόνη
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
- Απλώνετε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα ψήνετε στο φούρνο στους 150 °C για περίπου 15 λεπτά ή έως ότου καβουρδισθούν σύμφωνα με το γούστο σας.
- Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο (εγώ χρησιμοποιώ τη χύτρα) καβουρδίζετε το σουσάμι τόσο, ώστε να μοσχομυρίζει και να θρυμματίζεται καθώς το σπάτε ανάμεσα στα δύο σας δάχτυλα. Προσοχή να μην καεί! Όταν είναι έτοιμο το αδειάζετε σε ένα βαθύ μπωλ και ανακατεύετε την κανέλα και το γαρύφαλο.
- Σκουπίζετε την κατσαρόλα με λίγο χαρτί και ρίχνετε το μέλι και τον χυμό λεμονιού και βράζετε σε μέτρια φωτιά έως ότου είναι έτοιμο. Πότε είναι έτοιμο; Όταν αφού ρίξετε το μέλι σε ένα μπωλ με νερό (σε θερμοκρασία δωματίου), μπορείτε να το μαζέψετε σαν μαλακιά καραμέλα σε μπαλίτσα.
- Κατεβάζετε το μέλι από τη φωτιά, ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Σε αυτή τη φάση μοσχομυρίζει η κουζίνα!
- Στη συνέχεια προσθέτετε το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και ανακατεύετε πολύ καλά.
- Απλώνετε το μίγμα σε λαδόκολλα στο ρηχό ταψί του φούρνου και στρώνετε την επιφάνεια με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Επειδή το μίγμα κολλάει, μπορείτε να βάλετε από πάνω μια δεύτερη λαδόκολλα και να το απλώσετε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος περίπου 3 εκ. Προτείνω να αλείψετε ελαφρά την κάτω λαδόκολλα με ελάχιστο ελαιόλαδο για να ξεκολλήσουν εύκολα τα παστελάκια όταν κρυώσουν.
- Περιμένετε να κρυώσει λίγο το μίγμα και το κόβετε σε ότι σχήμα σας αρέσει (τετράγωνα, ορθογώνια, ρόμβοι).
- Αποθηκεύετε τα παστελάκια σε ένα γυάλινο δοχείο ή τα τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη για να είναι έτοιμα να τα πάρετε μαζί σας σαν ένα θρεπτικό σνακ.